Συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Θανάσης Τσιπινάκης” Δήμου Πατρέων στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας

Η Δημοτική Χορωδία της Λαμίας και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης” του Δήμου Πατρέων συνεργάζονται και παρουσιάζουν το «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου σε μουσική Χρ. Λεοντή.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία στις 25 Μαρτίου 2014, ανήμερα της Εθνικής Επετείου στο Δημοτικό Θέατρο της Πόλης.

Τη Δημοτική Χορωδία της Λαμίας διευθύνει ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Καλλιτεχνικά Υπεύθυνη της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης” είναι η Βάγια Ζεππάτου.

Ο Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Μαγνησίας το 1757 (Στην αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Φεραί). Πιθανό πραγματικό του επώνυμο Αντώνιος Κυριαζής ή Κυρίτζης. Διακρίθηκε ως λόγιος και συγγραφέας και πολιτικός στοχαστής. Το πολιτικό όραμα του Ρήγα συνίστατο στη δημιουργία μιας πολυεθνικής βαλκανικής επικράτειας που θα ήταν απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις της οθωμανικής πολιτικής και στην οποία οι Έλληνες θα είχαν κυρίαρχη θέση. Οι Αυστριακοί τον συνέλαβαν στην Τεργέστη στις 8 Δεκεμβρίου 1797 και τον παρέδωσαν στους Τούρκους, που τον σκότωσαν δια στραγγαλισμού στις 12 Ιουνίου 1798 στο Βελιγράδι. Ένα από τα πιο σπουδαία έργα του είναι ο Θούριος, τον οποίο μελοποίησε ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής και πρωτοτραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης τη δεκαετία του 1970.