“Το Σκαρί” γέμισε το αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

«Το Σκαρί» (Luzzu), του Alex Camilleri μέσα από το οποίο αποτυπώνεται με δραματικό – περιπετειώδη τρόπο και κινηματογραφική ευθύτητα η ζωή της Μάλτας και η καθημερινότητα για την επιβίωση των ψαράδων της, αποτέλεσε το βράδυ της Τρίτης 13 Ιουνίου πόλο έλξης για να γεμίσουν οι φίλοι του κινηματογράφου το αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.
Το κοινό στο πλαίσιο της ενότητας του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου, παρακολούθησε ένα προσωπικό δράμα, μία κοινωνική τραγωδία, η οποία του άφησε… χρόνο για να γευτεί την καθημερινότητα των ψαράδων, να βυθιστεί στη μελαγχολία του ήρωά του και να τον ακολουθήσει σε μια διαδρομή που αποκαλύπτει το σημείο μηδέν της αποκόλλησης από το παρελθόν και την οριστική μετάβαση σε ένα (εξίσου) αβέβαιο μέλλον.
«Luzzu», είναι η λέξη που χρησιμοποιούν στη Μάλτα για το παραδοσιακό ψαροκάικο. Σαν αυτό το πολύχρωμο που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του (που το είχε κληρονομήσει από τον δικό του πατέρα) ο Τζέσμαρκ, γόνος οικογένειας ψαράδων που ξημεροβραδιάζεται στη θάλασσα προκειμένου να συντηρήσει τη σύζυγό του και τον νεογέννητο γιο τους. Δεν είναι εύκολο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει περιορισμούς για το ψάρεμα σε συγκεκριμένες περιόδους, οι έλεγχοι στα καΐκια είναι συνεχείς και στην ψαραγορά, οι νόμοι της ζήτησης βρίσκονται στα χέρια των ισχυρών….
Η ταινία έχει αποσπάσει βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ του Σάντανς για τον ερασιτέχνη ηθοποιό και πραγματικό ψαρά Τζέσμαρκ Σκικλούνα.
Πρωταγωνιστούν οι Jesmark Scicluna, Michela Farrugia και David Scicluna. Το Luzzu έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2021, στις 29 Ιανουαρίου 2021.Αποτέλεσε επίσης την επίσημη υποβολή της Μάλτας για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.
*Η ταινία θα επαναπροβληθεί την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ στον Πολυχώρο Πολιτισμού στην «Ιχθυόσκαλα».
Είσοδος ελεύθερη