«Το Ωδείο παρουσιάζει…» “Ρεσιτάλ βιολιού με τους Γιάννη και Νίκο Μαυρίδη”

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο υπό τον γενικό τίτλο «Το Ωδείο παρουσιάζει…», την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 8.00 το βράδυ στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Μαιζώνος 42 & Αράτου (Παλαιό Μουσείο) θα πραγματοποιηθεί “Ρεσιτάλ βιολιού» με τους Γιάννη και Νίκο Μαυρίδη” σε έργα των Jean-Marie Leclair,Eugene Ysaye & Georg Friedrich Handel.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α΄Μέρος
Jean-Marie Leclair – SONATA Op.2 No.5 e moll για 2 βιολιά
Νικόλαος Μαυρίδης, Γιάννης Μαυρίδης

Eugene Ysaye – SONATA Op.27 No.1 για βιολί σόλο
Νικόλαος Μαυρίδης

Β΄Μέρος
Eugene Ysaye – SONATA a moll για 2 βιολιά
Georg Friedrich Handel
(Johan HALVORSEN) – PASSACAGLIA για 2 βιολιά
Νικόλαος Μαυρίδης, Γιάννης Μαυρίδης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Γεννήθηκε το 1957 στην πόλη Αλμα-Ατα του Καζακστάν από οικογένεια μουσικών ελληνικής καταγωγής. Η ενασχόλησή του με το βιολί άρχισε σε ηλικία πέντε ετών υπό την καθοδήγηση του πατέρα του. Φοίτησε στο Ειδικό Κρατικό Μουσικό Σχολείο και ακολούθως στο State Conservatoire του Καζαχστάν υπό τον καθηγητή Prof. V.Hess.
Έπειτα από διαγωνισμό απέκτησε το δικαίωμα να συνεχίσει τις σπουδές του στο Moscow State Conservatoire “Tchaikovsky”. Καθηγητής του υπήρξε ο μέγας δάσκαλος του βιολιού Prof. Boris Belenky.
Μετά το τέλος των μεταπτυχιακών σπουδών του στο “Tchaikovsky” Conservatoire έγινε ο εξάρχων της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Καζαχστάν και παρέμεινε από το 1983 και για έξη χρόνια σ’ αυτή τη θέση. Το 1989 δημιούργησε κουαρτέτο εγχόρδων, στο οποίο έπαιζε το πρώτο βιολί. Μετά από ένα χρόνο αυτό το κουαρτέτο ανακηρύχθηκε σε Κρατικό Κουαρτέτο Εγχόρδων του Καζαχστάν. Εμφανίστηκαν σε πολλές πόλεις της πρώην ΕΣΣΔ και στο εξωτερικό – Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία.
Ως σολίστ ο Γιάννης Μαυρίδης έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες της πρώην ΕΣΣΔ την Κρατική Συμφωνική ορχήστρα του Γόρκι (τώρα Νίζνι Νόβγκοροντ) υπό την διεύθυνση του Israel Gousman, την Κρατική ορχήστρα του Καζαχστάν, την Κρατική ορχήστρα της Αμπχαζίας και άλλες. Το 1990 κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τεχνών των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, εμφανίστηκε με την Κρατική ορχήστρα Κινηματογραφίας της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Ελληνικής καταγωγής μεγάλου Μαέστρου Οδυσσέα Δημητριάδη
Έκανε πολλές ηχογραφήσεις για το Σοβιετικό Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση και έχει ηχογραφήσει δύο δίσκους LP το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα της Καζαχστανής συνθέτριας S.Kibirova (με την Κρατική ορχήστρα του Καζαχστάν) και το Κουαρτέτο αρ.3 του V.Novikov (με το Κρατικό Κουαρτέτο του Καζαχστάν). Από το 1991 ζεί στην Ελλάδα στην πόλη της Πάτρας και είναι εξάρχων της «Ορχήστρας Πατρών» και υπεύθυνος τμήματος εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική ορχήστρα Αθηνών (με τους Μαέστρους Α.Πυλαρινό και Λ.Καρυτινό), με την «Καμεράτα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Α.Μυράτ (πρώτη εκτέλεση του έργου του Κ.Σφέτσα «Η Μουσική του μεσονυχτίου» και με το έργο του Θ.Αντωνίου «Cadenza for Leonidas»), με την Φιλαρμονική του Ιασίου (Ρουμανία) υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου A.Lascae. Στην Ελλάδα έχει ηχογραφήσει δύο CD «Τέσσερις Εποχές» του Α.Βιβάλντι (με την Ορχήστρα Πατρών) και «Έργα για βιολί και κιθάρα» (με τον Δ. Δημακόπουλο).
Έχει συνεργαστεί ως σολίστ επίσης με τους Μαέστρους S.Sondeckis, A. Stajic, E. Townell, A. Bouribayev, G.Mais, V.Schmidt-Gertenbach, R. Salavatov, R. Canetti, Γ. Πέτρου, και έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ βιολιού και μουσικής δωματίου.
Τελευταία χρόνια ασχολείται με διδασκαλία, διευθύνει την Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου Πατρών, συνεχίζει τις σόλο εμφανίσεις, και συνεργάζεται με την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με όργανα εποχής υπό την διεύθυνση του Γ.Πέτρου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Γεννήθηκε στην Αλμα-Ατα του Καζακστάν.
Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στο Κρατικό Μουσικό Σχολείο της Αλμα-Ατα.
Το 1991 συνέχισε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας με καθηγητή τον πατέρα του, Γιάννη Μαυρίδη, από το οποίο αποφοίτησε το 2001 με Δίπλωμα και Άριστα παμψηφεί.
Συνέχισε τις σπουδές του στην Καρλσρούη της Γερμανίας, υπό τον Καθηγητή A.Breuninger και αποφοίτησε το 2008 με Δίπλωμα και βαθμό Άριστα.
Από το 2010 ζει και εργάζεται ως Καθηγητής Βιολιού στην Πάτρα.