“Φύλακες της μνήμης – Squardi de memoria”

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλει για την ενίσχυση των συνεργασιών με τις εκπαιδευτικές κοινότητες από την Ελλάδα και άλλες χώρες στον τομέα των εικαστικών δράσεων, διοργανώνει από κοινού με το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου την καλλιτεχνική έκθεση με τίτλο «Φύλακες της μνήμης – Squardi de memoria”, με έργα του ζωγράφου Georges de Canino.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 7.30 το βράδυ την Τετάρτη 17 Μαΐου, στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων. Με αφορμή την πραγματοποίηση της έκθεσης αντιπροσωπεία από την Ιταλία θα συναντηθεί στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης με τον Δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετίδη και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στο Ιστορικό Καταφύγιο.
Η έκθεση είναι ενταγμένη στο κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου με το σχολείο Istituto di istruzione Superiore “Largo Brodolini” της Ρώμης με θέμα την ιστορική μνήμη, την αντίσταση και το ολοκαύτωμα. Το θέμα της δράσης εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τη συμβολή της Τέχνης στην αντιμετώπιση ανθρώπινων συμφορών και τραγικών γεγονότων. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των πιο σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων στην Ιταλία που ασχολούνται με τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και της Αντίστασης.
Μετά την εκδήλωση, 20 έργα του Georges de Canino, θα χαρισθούν στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων. Πρόκειται για καμβάδες ζωγραφισμένους με μεικτή τεχνική και κολάζ των οποίων τα θέματα αφηγούνται τα «Sguardi di Memoria» (Βλέμματα Μνήμης) που σχετίζονται με την περιοχή μας.
Η έκθεση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας.