Εγκαίνια έκθεσης «Σχέδια και χαρακτικά Ελλήνων εικαστικών Δωρεά Τάκη και Μαίρης Τσονάκα»

Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσία δεκάδων φίλων της εικαστικής τέχνης, του Δημάρχου Πατρέων Γ. Δημαρά, του προέδρου στον Πολιτιστικό Οργανισμό Ν. Κωστόπουλου και των δωρητών, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων, τα εγκαίνια της έκθεσης «Σχέδια και χαρακτικά Ελλήνων εικαστικών Δωρεά Τάκη και Μαίρης Τσονάκα».

Πρόκειται για την παρουσίαση 70 έργων των Δημήτρη Γαλάνη, Γιάννη Κεφαλληνού, Λυκούργου Κογεβίνα, Αλέξανδρου Κορογιαννάκη, Δημήτρη Γιαννουκάκη, Τάσσου Αλεβίζου, Λουκίας Μαγγιώρου, Βάσως Κατράκη, Σπύρου Βασιλείου, Αγήνορα Αστεριάδη, Νίκου Χατζηκυρικάκου-Γκίκα, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Γαϊτη, Ράλλη Κοψίδη, Νίκου Γιαλούρη, Άριας Κομιανού, που γεναιόδωρα προσέφεραν οι συμπολίτες μας Τάκης και Μαίρη Τσονάκα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.

Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης είναι του Μουσειολόγου και Συντηρητή έργων Τέχνης Ξενοφώντα Αργ. Παπαευθυμίου.

Στη συλλογή που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, συμπεριλαμβάνονται χαρακτικά όλων των τεχνικών, από ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και οξυγραφίες, μέχρι λιθογραφίες και μεταξοτυπίες, αλλά και πρωτότυπα σχέδια, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και τεχνοτροπικών αναζητήσεων, από μια πληθώρα εικαστικών οι οποίοι πρόσφεραν στην νεολληνική τέχνη, εκτός από αυτόνομα εικαστικά έργα και πολλές εικονογραφήσεις που κόσμησαν τη νεοελληνική βιβλιογραφία, συνομιλώντας με το έργο πολλών σημαντικών λογοτεχνών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 17 Μαϊου 2014, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ξενάγησης στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη διάρκειά της λειτουργίας της, θα προβάλλεται ταινία – ντοκυμαντέρ, προσφορά της Εθνικής Πινακοθήκης, που αναφέρεται στην ιστορία της χαρακτικής και στο έργο των κορυφαίων Ελλήνων χαρακτών.