Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, ΚΟΥΚΛΟΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ… ΚΟΥΚΛΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ… ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ…

To Διεθνές   Φεστιβάλ Πάτρας ξεκινά την Παρασκευή 27 Ιουνίου και για τρείς ημέρες το δικό του μαγικό ταξίδι στον κόσμο της κούκλας και του κουκλοθέατρο παίρνοντας μαζί του μικρούς και μεγάλους. 

 

Επίκεντρο των δράσεων και δρώμενων που περιλαμβάνουν εκθέσεις  θεατρικής κούκλας, δράσεις για το κουκλοθέατρο, βιωματικό εργαστήρι και παραστάσεις κουκλοθέατρου, το αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. 

 

Στη διάρκεια του τριημέρου πρωταγωνιστής είναι η κούκλα . Η κούκλα, ως προέκταση του χεριού του κουκλοπαίχτη η οποία παίρνει ζωή από την ψυχή του.

 

Η κούκλα, ως ένας από τους  σημαντικότερος τρόπους προσέγγισης του παιδιού αφού οι ήρωες είναι στα μέτρα του και μιλάνε την γλώσσα του.

 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

  • ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ 27-28-29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

 Ώρες λειτουργίας 7.00 μμ έως 9.00 μμ

  • ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

 «Ένα Μαμούθ στον Υπολογιστή μου!» 

  Ώρα έναρξης 9.30 μμ, Κουκλοθέατρο «Αγιούσαγια»!

  • ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014   «Ιππόκαμποι, πειρατές, βαρκάδες, φεγγαρόλουστες γλυκόξινες καντάδες…»

 Ώρα έναρξης 9.30 μμ, Κουκλοθέατρο «ΧΑΡΧΟΥΤ»

  • · ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

       (ηλικίες 6-12 ετών, αριθμός παιδιών 50) 

Ώρα έναρξης 11.00 πμ, 12.30’ μ.μ. Δράση στο χώρο της έκθεσης.

  • ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014    «Όταν η κόκκινη κλωστή χάθηκε στο Μεγάλο Δάσος» 

  Ώρα έναρξης 9.30 μμ, Κουκλοθέατρο «Φτουξελεφτερία»

  • ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΜΕΣΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

 Ώρα έναρξης 11.00 πμ, Δράση στο χώρο της έκθεσης.

 

Η είσοδος στα εργαστήρια είναι ελεύθερη. Για την συμμετοχή των παιδιών σε αυτά θα  τηρηθεί σειρά προτεραιότητας,  Δηλώσεις συμμετοχής στην κ. Έφη Παϊζη  τις εργάσιμες ημέρες από τις  9.00’ το πρωί έως τις 12.00’ το μεσημέρι (τηλέφωνο 2610-390-937) και τις ημέρες των  εργαστηρίων στο ταμείο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Τιμή εισιτηρίου για τις παραστάσεις 5 ευρώ.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

«Όταν η Κόκκινη Κλωστή χάθηκε στο Μεγάλο Δάσος»

 

Μια παράσταση που παντρεύοντας το κουκλοθέατρο και την αφήγηση παραμυθιού, παρουσιάζει –διασκευασμένη- τη γνωστή ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, αλλά και ένα λαϊκό παραμύθι από την Πελοπόννησο με τίτλο «Το κεφάλι γαμπρός».

 Κούκλες, αντικείμενα και άνθρωποι συναντιούνται σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει ο φόβος… στον κόσμο της Ελληνικής λαϊκής παράδοσης και μουσικής…

 

Η Ομάδα κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραμυθιού «φτουξελευτερία»

Η ομάδα κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραμυθιών ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ αποτελείται από τους Αγγελική Γουναρίδη (εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων) και Κωσταντή Μιζάρα (ηθοποιό)

Η ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στα τέλη του 2005 στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, όπου παρουσίασε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια και διεξήγαγε εργαστήρι κατασκευής για τα παιδιά-θεατές της παράστασης.

Στόχος είναι η δημιουργία και η εκτέλεση παραστάσεων στις οποίες το θέατρο και το κουκλοθέατρο παντρεύονται με σκοπό την απόλυτη επικοινωνία κοινού και κουκλοπαιχτών.

Συντελεστές

Αφήγηση – κιθάρα Κωσταντής Μιζάρας

Εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων Αγγελική Γουναρίδη

 

ΕΝΑ ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ

Η παράσταση  είναι εκπαιδευτικού περιεχομένου και μέσα από την κωμική δράση των κουκλών, τη χρήση βίντεο,3D animation και την  αλληλεπίδραση με τα παιδιά συνοψίζει την ιστορία, τη λειτουργία, και τη σχέση της πληροφορικής με την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, με τρόπο ουσιαστικό, δυναμικό και διασκεδαστικό.

Ο e-Λίας, ένα παιδί της εποχής μας, παίζοντας με τον υπολογιστή του, συναντά τον Τρίχα, ένα άνθρωπο των σπηλαίων. Μαζί εξερευνούν την ψηφιακή τεχνολογία, από τις απλές εφαρμογές λογισμικού ως τα έγκατα του hardware και τους ορίζοντες του internet…

 

Το ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ «ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ»

Το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! γεννήθηκε στην Πράγα το 1992, με παραστάσεις μαριονέτας στους δρόμους της Τσεχικής πρωτεύουσας όπου ο δημιουργός του, Στάθης Μαρκόπουλος, σπούδαζε στην Ακαδημία Κουκλοθεάτρου ALD-DAMU και παράλληλα μαθήτευε στον Ισπανικό θίασο Marionetas del Matadero.

Mέχρι σήμερα διανύει μια συνεχή πορεία δημιουργίας ποιοτικών παραστάσεων για ενήλικες και παιδιά, θεαμάτων κούκλας στο δρόμο, συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ, εκθέσεις, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και συνεργασίες με πολλούς άλλους θιάσους σε παραγωγές με κούκλες κάθε είδους.

Είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου (UNIMA) καθώς και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ITI).

 

 «Ιππόκαμποι, πειρατές, βαρκάδες, φεγγαρόλουστες γλυκοξινες καντάδες…»  – Κουκλοθέατρο «ΧΑΡΧΟΥΤ»

Η Παράσταση «μιλάει»  για τη ρύπανση της θάλασσας. Το καράβι-ναυάγιο, γίνεται κίνητρο παιχνιδιού, καθώς η δύναμη της φαντασίας των μικρών μας ηρώων και η ευρηματικότητά τους δημιουργούν σκηνές κωμικές, σκηνές με ρομαντισμό, με τραγούδια αγάπης (καντάδες), με αυτοθυσία, με αφοσίωση σ’ έναν υγιή σκοπό Θέλουν να γίνουν «πειρατές», να δώσουν μάχη με το άδικο για να φτιάξουν ένα κόσμο καλύτερο!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 16 ΚΟΥΚΛΕΣ

Δράκος, Δρακάκι, Ιπποπόταμος, Ιπποποταμάκι, Ψαράκι, Γυρινάκι, Βάτραχος, Αλογίνα, Ελεφαντίνα, Καλαμαράκι-κιθαρίστας, Ιππόκαμπος, Αχινός, Άγκυρα, Σχοινί-χορευτής, Κόρη της θάλασσας, Άνθρωπος.

Παίζει ο Χρήστος Αυτσίδης