«Μετ΄ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ»
Εγκαίνια της έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας
Η αναδρομική ατομική έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά με γενικό τίτλο >. ξεκίνησε το ταξίδι της ,με δεύτερο σταθμό την πόλη της Πάτρας
Το έργο του ζωγράφου παρουσιάστηκε ολοκληρωμένα για πρώτη φορά στη Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2014 υπό την αιγίδα του ΟΠΑΝΔΑ και του Δήμου Αθηναίων στο Πολιτιστικό Κέντρο Τεχνών «Μελίνα».
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων στα πλαίσια της ανάδειξης του έργου των σύγχρονων ελλήνων εικαστικών, φιλοξενεί υπό την αιγίδα του το έργο του δημιουργού παρουσιάζοντας στο κοινό της Πάτρας, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων από την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 28 Μαρτίου 2015.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, ώρα 7.30μμ
Το Εικαστικό έργο του Τάκη Βαρελά, παρουσιάζεται σε τρείς ενότητες, οι οποίες συνδιαλέγονται μεταξύ τους, αναδεικνύοντας την σχέση των ανθρώπων με την εργασία, τη δημιουργία, τον μόχθο και το βάσανο τους.
Με στόχο μία «ζωντανή» τέχνη, ο δημιουργός μιλά για τον >, την καθημερινότητα, την αγωνία και τον αγώνα του. Έργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακρυλικό και λάδι, «χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς», όπως σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Χρίστος Σκαλκώτος «αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα»
Στην πρώτη ενότητα, το άσπρο και το μαύρο οδηγεί τα «γιομάτα κούραση και ικανοποίηση» χέρια των ανθρώπων της αγροτικής γης, «όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ’ τα βουνά… πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα», όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γιώργος Μπίμης. Εδώ, οι «Θεριστές», «Η σπορά», η «Συγκομιδή»… συναντούν τα έργα της σειράς «Μάζεμα της ελιάς» Ακολουθούν «κραυγές από πέτρα… φωνές της ψυχής…» , με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου.
Την έκθεση ολοκληρώνει μία μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης, συντροφεύει το «αδούλωτο φως του ήλιου», δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα «Διαδήλωση», «»Καρνάγιο», «Μεταλλεργάτης», τη σειρά με το «»Πέραμα», αλλά και στο εμβληματικό έργο «Μαζί».
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σημαντική παράμετρος αυτής της διοργάνωσης, που για πρώτη φορά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων εγκαινιάζει στην πόλη μας, είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», οι οποίες ξεδιπλώνονται ως « Τα Σάββατα του Πολιτισμού» τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο μέσα στη Δημοτική πινακοθήκη αλλά και στην Βιβλιοθήκη στη Μαιζώνος 110.
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 7:30μμ. Στη Δημοτική Πινακοθήκη η διεθνούς φήμης κιθαρίστα Εύα Φάμπα, συνδημιουργεί και μας μέσα στο χώρο της έκθεσης με έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Δημήτρη Φάμπα. μας ταξιδεύει .
Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 ώρα 7:30μμ. Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Πατρέων ,μια σημαντική, αλλά επίκαιρη συζήτηση για το ρόλο της τέχνης και των δημιουργών στην εποχής τους με τίτλο: Πέντε τρόποι για να πει η τέχνη την αλήθεια σε δύσκολους καιρούς.
Εισηγητές οι : Χαράλαμπος Δαραδήμος, Γλύπτης – Εκπαιδευτικός Πρόεδρος του ΟΣΔΕΕΤΕ και πρώην πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητήριου Τεχνών Ελλάδας, ο Γιώργος Δ. Μπίμης, Εκπαιδευτικός – Ποιητής, ο Βαρελάς (Τάκης) Παναγιώτης, Ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας.
Η συνέχεια των παράλληλων εκδηλώσεων >, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 ώρα 7:30μμ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Πατρέων, σας καλούμε σε συνάντηση – συζήτηση – παρουσίαση, του εικαστικού και συγγραφέα Ανδρέα Μαράτου και του νέου του βιβλίου: «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης – Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του»