Loading...

Ιστορικό

Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας ιδρύθηκε στις 9 Οκτώβρη του 1976  σαν ένα από τα τμήματα του Καλλιτεχνικού Εργαστηριού  κλείνοντας φέτος 43 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας (και όχι μόνο) στα πλαίσια του λαϊκού μας χορού και γενικότερα του λαϊκού μας πολιτισμού.

          Η ζωντάνια όλων των ανθρώπων στο χορευτικό, η πίστη στα ιδεώδη του ερασιτεχνισμού, η εκτίμηση του λαϊκού πολιτισμού, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που έδωσε την δυνατότητα να παρουσιαστούν αξιόλογες δουλειές που το έκαναν να ξεχωρίσει για την ποιότητα που προσέγγισε τον λαϊκό μας χορό όλα αυτά τα χρόνια.

Παραστάσεις με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία ξεπερνώντας τα στενά όρια του «παραδοσιακού χορού» δίνοντας καινούρια προοπτική. Ο δημοτικός μας  χορός και γενικότερα ο λαϊκός μας πολιτισμός μελετώντας τον, ερευνώντας τον, προσπαθώντας να μάθουμε τα μυστικά του   είναι το όχημα που θα μας ταξιδέψει στους δρόμους του νέου ελληνικού λαϊκού πολιτισμού αφομοιώνοντας και απαντώντας με ιδιαίτερο σεβασμό στην δημιουργία των προηγούμενων γενεών στις προκλήσεις του σήμερα.     Μερικές απ’ αυτές είναι: 

          «ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», «ΚΙΛΕΛΕΡ», «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ», «ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ», «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΥ», «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ», «ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ», ¨ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΟΝΤΑΣ», «ΒΗΜΑΤΑ ΚΡΟΥΣΗΣ», «ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ», «ΕΠΙΜΟΝΗ», «όρχησης  επών και εποχών» «ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΜΙΛΟΥΝ», «ΠΡΌΣΕΞΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΣ…ΘΑ ΣΕ ΚΆΝΩ ΤΡΑΓΟΎΔΙ» «ΑΪΛΑΝ»   και άλλα πολλά.

          Μέσα από παρακολούθηση επιστημονικών συνεδρίων που αφορούν τον χορό, σημαντικών σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα με θεωρητικό και πρακτικό περιεχόμενο, συμμετοχή και διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ, επιτόπιες έρευνες, αναζητήσεις μέσω βιβλίων και ανθρώπινων πηγών ερχόμαστε σε επαφή με τους πραγματικούς φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού. Προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι η έρευνα, η μελέτη και η παρουσίαση των ευρημάτων  του στη  σημερινή πραγματικότητα.

          Μακριά από τα βέλη του εθνικισμού προσεγγίζουμε τον λαϊκό μας χορό επιδιώκοντας να αντλήσουμε απ΄ αυτόν τις πανανθρώπινες αξίες που σε κάθε βήμα του  κουβαλάει, σφυρηλατημένες έτσι όπως μόνο η λαϊκή ψυχή ξέρει να κάνει. Αξίες, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σήμερα, μέσα σε μία κοινωνία στείρας αμφισβήτησης, αλλοτρίωσης, αποχαύνωσης και εμπορευματοποίησης των πάντων.

          Στα 67 τμήματα που διαθέτουμε  οι συμμετέχοντες είναι χωρισμένοι κατά ηλικία και ανάλογα με την χορευτική τους εμπειρία

          Η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με συγκεκριμένα προγράμματα ξεχωριστά για κάθε ηλικιακή ομάδα ανάλογα την χορευτική τους εμπειρία.

          Προτεραιότητα δίνεται στην μύηση του ατόμου (μικρού ή μεγάλου) στην αξία του πλούτου του λαϊκού μας πολιτισμού και της ενασχόλησή του μ΄ αυτόν. Η επαφή με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χορευτικής περιοχής και οι αιτίες που τις δημιούργησαν. Ιστορικές, μορφολογικές, πολιτικοοικονομικές χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα που είναι εξοπλισμένοι οι χώροι εκπαίδευσης.    

          Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα τα μέλη του χορευτικού προσφέρουν χωρίς υλική αμοιβή όλο τον ελεύθερο χρόνο τους (κι’ αυτό είναι το σπουδαίο) χρησιμοποιώντας τον λαϊκό μας χορό ως ασπίδα αντίστασης σε κάθε μορφή υποκουλτούρας απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.

          Στο χορευτικό τμήμα  δεν πληρώνεται κανείς. Όλοι όσοι υπήρξαν και υπάρχουν (δάσκαλοι και μέλη) πρόσφεραν και προσφέρουν στην υπόθεση λαϊκός πολιτισμός με μόνο συμφέρον μία στάση ζωής απαλλαγμένη όσο αυτό είναι δυνατόν από την μιζέρια που προκαλεί η αδιαφορία του ωχαδερφισμού, ο άκρατος καταναλωτισμός, η ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση των πάντων, με μόνο γνώμονα το ατομικό συμφέρον .

Οι αξίες της «ερασιτεχνικής δημιουργίας» εμπνέουν δάσκαλους και μαθητές οδηγώντας τους στα μονοπάτια της δημιουργίας εκφράζοντας κάθε πτυχή της ζωής του λαού μας για πρόοδο, ευημερία, λευτεριά, δικαιοσύνη. Ιδεολογικά τοποθετημένοι στο μετερίζι των λαϊκών αγώνων θεωρούμε την λαϊκή μας παράδοση σκαλοπάτι για την προώθηση  τους αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μα δίνει ο λαϊκός πολιτισμός. 

Με ρότα μας τις αξίες της ερασιτεχνικής δημιουργίας κάνουμε την πρόβα τζενεράλε για ένα δικαιότερο κόσμο.

Δεν είμαστε εθελοντές είμαστε ερασιτέχνες με ερασιτεχνική συνείδηση και επαγγελματικά αποτελέσματα κι΄ είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό. Αυτό βέβαια δεν είναι αδυναμία αλλά προτέρημα και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα στον δύσκολο δρόμο που επιλέξαμε παρ΄ όλο τον πόλεμο που δεχόμαστε από διάφορους κύκλους και καλοθελητές πολλές φορές και φιλικά προσκείμενους. Όσα εμπόδια και προσχώματα προσπαθούν να βάλουν εμείς θα τα ξεπερνάμε με την βοήθεια των μελών μας και του κόσμου.

Αυτό είναι εκείνο που κάνει το χορευτικό του Δήμου Πάτρας να ξεχωρίζει. Εδώ δεν ισχύουν οι αξίες του χρήματος της «προσφοράς και της ζήτησης» αλλά πανανθρώπινες αξίες του σεβασμού της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα διαπαιδαγωγούνται όλοι μικροί και μεγάλοι δάσκαλοι και μαθητές.

          Σήμερα, το χορευτικό έχει πάνω από 1300 ενήλικες στα εντατικά και ψυχαγωγικά του τμήματα και περισσότερα από 750 παιδιά στα  παιδικά και εφηβικά τμήματα. Λειτουργούν σε 67 τμήματα και διδάσκουν 25 δάσκαλοι προερχόμενοι από το σπλάχνα του χορευτικού και έχουν διακριθεί για την χορευτική τους αρτιότητα, την θέλησή τους για εκπαίδευση στα ζητήματα λαϊκού πολιτισμού, μα και την ηθική τους υπόσταση.

Για να μπορέσει κάποιος να διδάξει στο χορευτικό περνάει από την δοκιμασία του δόκιμου δίπλα σε κάποιον έμπειρο δάσκαλο και αφού έχει όλα τα προσόντα και την ωριμότητα προτείνεται από τον δάσκαλό του για να αναλάβει κάποιο τμήμα. Οι δάσκαλοι που διδάσκουν τώρα είναι οι εξής:

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ

ΑΧΙΛΕΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΑΓΕΝΑ ΒΑΣΩ

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΖΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ,

ΖΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ,

ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΟΡΙΤΖΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ,

ΚΟΣΙΩΡΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ

ΚΟΣΜΑΤΟΥ ΚΩΣΤΑΤΖΑ,

ΜΑΓΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, 

ΜΑΡΙΝΗ ΕΛΕΝΗ,

ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΡΕΑ,

ΜΠΑΡΚΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ,

ΜΠΑΡΚΟΥΛΑ ΠΑΓΩΝΑ,

ΝΤΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,

ΣΔΡΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑΝΑ,

ΣΕΡΒΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΤΖΟΥΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑ

ΤΟΠΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ,

ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕΜΙΝΑ.

 

  Κάθε χρόνο ξεπερνά τις 60 παραστάσεις συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις φορέων της Πάτρας, μα και σε ολόκληρη την Ελλάδα Στα 42 χρόνια λειτουργίας το χορευτικό έχει ξεπεράσει τις 1000 παραστάσεις και έχουν περάσει μέσα απ’ αυτό δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ήλθαν σ’ επαφή με το λαϊκό πολιτισμό. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι έχουν  παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα  και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις όπως στην Ιταλία σε πολλές πόλεις, Τουρκία, Σερβία, Σλοβακία,  Ουκρανία, Νιγηρία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Γκούτσα Σερβίας, Κροατία  κλπ. Όπου κι αν ταξίδευσε απέσπασε κολακευτικές κριτικές ενθουσιάζοντας το κοινό από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις των Ελληνικών λαϊκών χορών.

       Σε συμμετοχή μας σε διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ  στην Κωνσταντινούπολη το 2006  πήραμε  την πρώτη θέση μεταξύ δώδεκα χωρών. 

       Στην Κροατία το 2012 πήραμε το πρώτο βραβείο. Στο φεστιβάλ στην Πούλα Κροατίας ψήφιζε το κοινό πάνω από δύο χιλιάδες (2.000) θεατές.  Έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στην έναρξη του καρναβαλιού με χορογραφίες του Χρήστου Γιαννόπουλου και η παρουσία του  κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη. 

          Έτσι σήμερα το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού μέσα από την  συνεχή προσπάθεια των μελών του συμβάλει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στην  διατήρηση του λαϊκού μας πολιτισμού και στην διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, με παρεμβάσεις και προτάσεις προσπαθεί και βάζει το δικό του λιθαράκι στην πολιτιστική ανάπτυξη της Πάτρας μας.  

Υπεύθυνος του χορευτικού είναι ο κ. Χρήστος  Γιαννόπουλος και των παιδικών-εφηβικών τμημάτων (παιδικό χορευτικό)  η κ. Σταυρούλα  Ζαρνάβαλου.

 

Β. Ομάδες εργασίες

 

          Για την εύρυθμη πορεία του τμήματος εκτός της διδασκαλίας  του χορού είναι απαραίτητες  υποστηρικτικές λειτουργίες που για κάθε μια απ΄ αυτές έχουμε δημιουργήσει αντίστοιχες ομάδες «εργασίας». Η μουσική, οι φορεσιές – κουστούμια, τα αρχεία, η ηλεκτρονική υποστήριξη, η πρόβα, η εκπαίδευση, η δημόσιες σχέσεις ακόμα και ζητήματα υγείας  είναι καθοριστικά για την πορεία μας.

          Η κάθε ομάδα εργασίας θέλει την δική της υποδομή και τον δικό της χώρο (κοντά στην κεντρική αίθουσα) για να  μπορεί να αναπτύσσεται και να επιτελεί συγκεκριμένο έργο. Αποτελεί ουσιαστικά ένα ανεξάρτητο πεδίο μέσα στο χώρο του τμήματος που στόχο έχει να ολοκληρώνει με την δραστηριότητά της την εμφάνιση προς τα μέσα και έξω το χορευτικό τμήμα.

          Η υπευθυνότητα των υπευθύνων και μελών των ομάδων η άμιλλα, η συνεχής αναζήτηση για το καλύτερο, η συλλογικότητα, το αίσθημα ευθύνης, η ανιδιοτέλεια  εξασφαλίζουν αποτελέσματα που θα ζήλευαν πολλές υπηρεσίες δίνοντας έτσι την δυνατότητα το επίπεδο του χορευτικού ν΄ ανεβαίνει συνεχώς ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις των καιρών.       

Λειτουργούν πέντε ομάδες υποστήριξης:

Α)      ομάδα ηλεκτρονικής υποστήριξης, αρχειοθέτησης και έρευνας

Β)      ομάδα επαφής και επικοινωνίας.

Γ)       ομάδα βεστιαρίου

Δ)      ομάδα διατροφής & υγείας

Ε)       ομάδα μουσικής - ορχήστρα

 

Α. Ομάδα ηλεκτρονικής υποστήριξης.

 

Υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Δημήτρης Καραδήμας που έχει επιμεληθεί και την ιστοσελίδα μας www.xoreutiko-dimou-patras.gr . 

Η ομάδα αυτή ασχολείται με την είσοδο της σύγχρονης τεχνολογίας  στο τμήμα, την μηχανοργάνωση του τμήματος και των δραστηριοτήτων του, με προγράμματα που αφορούν τον χορό και την μουσική.

Όλοι αναγνωρίζουμε το ρόλο που μπορεί να παίξει στην ανάπτυξη ενός χώρου η τεχνολογία σήμερα. Υπάρχει στο χορευτικό το έμψυχο υλικό με φρέσκιες  ιδέες που μόλις βρίσκουν γόνιμο έδαφος υλοποιούν πράγματα που θα ζήλευαν και επαγγελματίες.

Οι πρόβες γίνονται σε δύο αίθουσες 120 m2 & 250 m2 που διαθέτει το Χορευτικό. Διαθέτουν Η/Υ με αρχείο πάνω από 8.000 εκτελέσεις δημοτικών τραγουδιών απ΄ όλη την Ελλάδα, πάνω από 2.000 βίντεο από σεμινάρια και επιτόπιες καταγραφές χορών και εθίμων σύνδεση στο διαδίκτυο,  μόνιμη μικροφωνική εγκατάσταση και βιντεοπροτζέκτορα. Οι πρόβες γίνονται με την βοήθεια όλων αυτών των μέσων (ήχος – εικόνα) και ο δάσκαλος έχει την δυνατότητα μαζί με τα βήματα των χορών να κάνει πλήρη παρουσίαση της περιοχής προέλευσης και της ιστορίας του. Κάθε πρόβα για μας είναι  σεμινάριο που ολοκληρώνεται στην διάρκεια του χρόνου και φέρνει το συμμετέχοντα όσο το δυνατόν ποιο κοντά στην ουσία και το μεγαλείο του λαϊκού μας πολιτισμού και των δημιουργών του.

Σε συνεργασία με την ομάδα βεστιαρίου και την ομάδα επαφής και επικοινωνίας επεξεργάζεται προγράμματα για να μπορέσουμε:

 α) να ενημερώνεται το αρχείο συνεχώς με καινούρια σεμινάρια (πάντα με αυστηρά κριτήρια επιστημονικών προδιαγραφών)  βιντεοκασέτες που βρίσκουμε  από παλιά  σεμινάρια και  καταγραφές  να ψηφιοποιούνται για να μην καταστραφούν και να χρησιμοποιούνται  στα   μαθήματα διδασκαλίας. Η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση πολύ σημαντική γιατί το υλικό  καθημερινά συμβουλεύονται οι δάσκαλοι, άρα η πρόσβαση σ΄ αυτό πρέπει να είναι εύκολη και το υλικό εύχρηστο.

β)Η συλλογή ψηφιακού υλικού από σεμινάρια, συνεντεύξεις, εκπομπές,  ή  δραστηριότητες φορέων για την δημιουργία τράπεζας πληροφοριών για ότι αφορά των λαϊκών μας πολιτισμό.

γ) μηχανογράφηση της ομάδας βεστιαρίου  για την ηλεκτρονική καταγραφή του υλικού αλλά και παράδοση – παραλαβή των φορεσιών σε κάθε παράσταση.

δ)  καταγραφή των βιβλίων της βιβλιοθήκης μας και κατανομή τους ανάλογα με το  περιεχόμενο έτσι ώστε να είναι εύκολο στον καθένα η χρήση τους χωρίς να χρειάζεται να διαβάζει όλα τα βιβλία του κεφαλαίου που ερευνά.

ε) Έχει δημιουργήσει την ηλεκτρονική σελίδα του χορευτικού που είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι με τουλάχιστον 5.000 επισκέψεις το μήνα.

Τα μέλη της ομάδας είναι ως επί το πλείστων άνθρωποι που έχουν επαγγελματική σχέση με τους υπολογιστές και άνθρωποι που εκπαιδεύονται. Βρίσκουν την ευκαιρία άνθρωποι που δεν ασχολούνται με υπολογιστές να μάθουν Η/Υ να βρεθούν με ανθρώπους γνώστες του αντικειμένου που είναι έτοιμοι να μοιρασθούν τις γνώσεις τους με όλους χωρίς οικονομικό αντίκρισμα αλλά γιατί τους αρέσει να μοιράζονται πράγματα.

 

Β. Ομάδα επαφής και επικοινωνίας

         

Υπεύθυνη είναι η Ζιάκου Ιωάννα.

Είναι η ομάδα που ασχολείται με την παρουσίαση του τμήματος προς τα έξω.

Ασχολείται με την αλληλογραφία και τα δελτία τύπου. Συμπληρώνει τα δελτία εγγραφών παρακολουθεί τα απουσιολόγια. Διαχειρίζεται την βιβλιοθήκη και τα αρχεία του τμήματος. Είναι η ομάδα που έχει την ευθύνη των επαφών και της επικοινωνίας με άλλους φορείς στην Πάτρα, την Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Σήμερα έχει καταθέσει πρόταση για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση υλικού, εξοπλισμού και μελών του Χορευτικού Τμήματος του Π.Ο.Δ.Π που ετοίμασε η ομάδα ηλεκτρονικής ανάπτυξης  μελετώντας και γνωρίζοντας τις ανάγκες μας.

                      

 

Γ. Ομάδα Βεστιαρίου.

 

Υπεύθυνος είναι ο Δημήτρης Πόλυγένης.

          Είναι ίσως η ομάδα με την περισσότερη χαμαλοδουλειά  και ουσιαστικότερη μια και ασχολείται με την συντήρηση, την παράδοση και παραλαβή των φορεσιών. Η πολύ καλή λειτουργία αυτής της ομάδας είναι που έχει κάνει τις στολές του χορευτικού να ζουν ακόμα.

Υπάρχει πρόγραμμα barcode το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί  λόγω ασυνέπειας του προμηθευτή αλλά πιστεύουμε ότι σε λίγο χρόνο θα είναι έτοιμο μέσω της πρότασης που έχει καταθέσει η ομάδα ηλεκτρονικής ανάπτυξης.

                    Στο βεστιάριο του χορευτικού σήμερα υπάρχουν οι παρακάτω φορεσιές – κουστούμια:

 

 1. αυθεντικές γυναικείες Σαρακατσάνες Θράκης.
 2. «       ανδρικές                 «

 

 1. Γυναικείες Δρυμού Μακεδονίας
 2. «       σαρακατσάνες Ηπείρου
 3. «       Κρήτη
 4. «       Καβακλί Θράκης
 5. «       Πελοποννήσου Τεγέας
 6. «       λαϊκές φορεσιές

 

 1. ανδρικές Μακεδονίας (Αλμωπίας)
 2. « Πελοποννήσου
 3. « νησιών Αιγαίου (Κυκλάδες)
 4. « Ανατολικής Ρωμυλίας (Καβακλί)
 5. «       Ηπείρου (Μπουραζάνες)
 6. «       Κρήτης (Κιλότες)
 7. « Έβρου (Ασβεστάδες)
 8. « λαϊκές φορεσιές

 

Όλες οι φορεσιές είναι σε σειρές των 8 (οχτώ)

          Όπως προαναφέραμε το χορευτικό ξεπερνάει τις 60 παραστάσεις το χρόνο και πολλές από τις φορεσιές  έχουν κατασκευαστεί πριν από 25 χρόνια. Παρ’ όλη την εχθρότητα του χρόνου (σκεφτείτε να φοράτε το καλό σας ρούχο 50 φορές το χρόνο) τα μέλη του χορευτικού έχουν αναλάβει την συντήρηση, προστασία και φροντίδα αυτών των στολών και είναι ο μόνος λόγος που αυτές υπάρχουν μέχρι σήμερα. 

                     Το Βεστιάριο είναι το σημαντικότερο κομμάτι ενός χορευτικού συγκροτήματος γιατί η φορεσιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία ενός τόπου και ιδιαίτερα με την ιστορία του χορού που διαμορφώνει και το τελικό αποτέλεσμα παρουσίασης του.

 Η λαϊκή τέχνη αποτυπώνεται στην φορεσιά με τον καλύτερο τρόπο και επιβάλλεται να παρουσιάζεται όσο ποιο πιστά αυτό είναι δυνατόν.

          Έξω από το σοβαρό περιουσιακό στοιχείο που δημιουργείται στο Δήμο αποτελούν και μέσο επαφής των νέων μας με την πολιτιστική μας κληρονομιά και με την ιστορία του κάθε τόπου μέσα από την φορεσιά.

 

Ε) ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΥΓΕΙΑΣ

 

Είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε και ασχολείται με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και ενηλίκων που συμμετέχουν στο χορευτικό τμήμα. Υπεύθυνη είναι ομάδα γιατρών και νοσηλευτών. Επικεφαλής είναι ο Ηλίας Χρηστιάς 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών ιδιαίτερα στα παιδιά αλλά και η σπουδαιότητα που έχει αυτό στην ζωή μας ήταν αυτό που μας οδήγησε στην δημιουργία αυτής της ομάδας.

Στόχος είναι να βοηθήσει στην όσο το δυνατόν σωστή διατροφή μας αλλά και τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η άσκηση  και ειδικά ο χορός. 

Κρατούνται στατιστικά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων. 

 

ε) Ορχήστρα δημοτικής και λαϊκής μουσικής.

 

          Η λειτουργία της ορχήστρα μας είναι μια από της μεγαλύτερες επιτυχίες στο χορευτικό και αποτελείται από μέλη του χορευτικού μας αλλά και ανθρώπους μουσικούς που θέλουν να ενταχθούν και να συμμετάσχουν στην χαρά της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Πολύ δύσκολα βρίσκεις σήμερα μουσικούς και μάλιστα καλούς που τον ελεύθερο χρόνο τους αφιερώνουν  σε ερασιτεχνικά σχήματα βοηθώντας μη επαγγελματίες.        Στην ορχήστρα μας έχουμε δεκαοχτώ  όργανα και πολλές φωνές κάνοντας ένα σύνολο 25 ατόμων  που κάθε μέρα προστίθενται και νέοι.

          Στόχος είναι να δίνουμε βήμα σε όλους αυτούς που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με το όργανο που κάποτε έμαθαν βάζοντας όμως υψηλά στάνταρ ποιότητας.

          Υπεύθυνη και μαέστρος είναι η Αψώμοτου Δήμητρα καθηγήτρια στο μουσικό σχολείο και ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας νυκτών εγχόρδων «ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΠΙΝΑΚΗΣ».

Στόχος της ορχήστρας μας είναι να μπορεί να ερευνά την μουσική του λαού μας, να  συνοδεύει το χορευτικό στις παραστάσεις του, αλλά και η αυτόνομη δική της δημιουργία με έντεχνη λαϊκή μουσική.

Το υψηλό επίπεδο αυτής της ορχήστρας μπορεί ν΄ αλλάξει τα δεδομένα στα μουσικά πράγματα.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις των συλλόγων που πρέπει να αναβαθμισθούν και ποσοτικά και ποιοτικά. Εμείς δεν θέλουμε ν΄ αναπαράγουμε την κουλτούρα της μαζικής κατανάλωσης στους πολιτιστικούς συλλόγους. Δεν πιστεύουμε ότι αναπαράγοντας αυτά που συμβαίνουν στα μπουζουξίδικα και με τα σκυλάδικα πετυχαίνουμε το πολιτιστικό ανέβασμα της κάθε γειτονιάς. Υπάρχουν τόσα μαγαζιά που όποιος θέλει μπορεί να πάει.             

Η ύπαρξη ορχηστρών με στόχους σαν αυτούς του χορευτικού θα λύσει τα χέρια των συλλόγων που σήμερα γίνονται έρμαια σε μουσικά «μπουλούκια» που μόνο αρπαχτή κάνουν. Από την άλλη θα αναγκαστούν και οι επαγγελματίες να γίνουν ποιο σοβαροί προσέχοντας την ποιότητα των προγραμμάτων τους.

Σπουδαίο για την παραγωγή καινούριων μουσικών είναι και η φοίτηση παιδιών που έχουν παραπάνω από δύο χρόνια στο χορευτικό, στο δημοτικό ωδείο στα παραδοσιακά όργανα δωρεάν για τα δύο πρώτα χρόνια. Αυτό θα δώσει καινούρια ζωντάνια στην λαϊκή μας μουσική μετά από μια πενταετία.

 

 
 
© Copyright 2013 - 2021 Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων