Φόρτωση Εκδηλώσεις

Η Όπερα “Μάρκος Μπότσαρης” του Παύλου Καρρέρ για τα 200 χρόνια από την επανάσταση

SHARE
ΠΟΤΕ;
13 Δεκεμβρίου 2021 @ 20:00 - 22:00
ΠΟΥ;
Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διεύθυνση ορχήστρας – Ενορχήστρωση: Βύρων Φιδετζής
Διεύθυνση χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική προετοιμασία – Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Γιάκας
Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Μπλουγουράς
Μετάφραση – Βέτα Πεζοπούλου (νέα επιμέλεια Δημήτρης Γιάκας)
Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Σταμάτης Μπερής

Συμμετέχουν οι Λυρικοί:

Μάρκος Μπότσαρης: Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος
Σοφία: Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος
Μουσταφά: Χάρης Ανδριανός, βαρύτονος
Παλαιών Πατρών Γερμανός: Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος
Χρυσή: Μίνα Πολυχρόνου, μεσόφωνος
Αγγελική: Λίνα Γερονίκου, μέτζο.

Online Κράτηση

Με την παρουσίαση της όπερας του Ζακυνθινού δημιουργού Παύλου Καρρέρ « Μάρκος Μπότσαρης», η διαδρομή της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Πάτρα, ολοκληρώνονται την Δευτέρα 13 και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 8.00 το βράδυ στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του ’21.

Η όπερα παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη στις 30 Απριλίου του 1861 στο δημοτικό θέατρο «Απόλλων» και σημείωσε θριαμβευτική επιτυχία.

Ήταν δε τέτοια η αποδοχή από το κοινό της πόλης, που όπως περιγράφει στα απομνημονεύματά του ο Καρρέρ στο τέλος της Α΄ πράξης «εις νεανίας κομψότατα ενδεδυμένος την Ελληνικήν ενδυμασίαν μοι προσέφερεν, επί βελούδινου μικρού προσκεφαλαίου, έναν αργυρούν στέφανον εκ μέρους του πατραϊκού κοινού, εις ένδειξην αγάπης και υπολήψεως. Αυτή η στιγμή είχε τύπον όλως εθνικόν και μεγίστης σημασίας».

Το έργο διέγραψε στη συνέχεια μια εντυπωσιακή πορεία σε σημαντικά Λυρικά Θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην πορεία, για αδιευκρίνιστους λόγους χάθηκε και στα τέλη του 1950 διασώζονταν μόνο λίγα μέρη.

Πρόκειται για μία όπερα που προσεγγίζει την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και συνδέεται με πολιτικά γεγονότα ξεχωριστής σημασίας, την οποία θα έχει την τύχη να απολαύσει το κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένα μελόδραμα σε τέσσερις πράξεις, μέσα από το οποίο εξιστορείται η πορεία και η δράση του Μάρκου Μπότσαρη κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Τη νέα ενορχήστρωση πραγματοποίησε ο Βύρων Φιδετζής το 2013 και αυτή βρίσκεται εγγύτερα στο ύφος της γραφής του Καρρέρ και αναδεικνύει τη συγγένειά του με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Η όπερα θα παρουσιαστεί σε μορφή concertante με τη συμμετοχή κορυφαίων μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την 50μελή Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με τη σύμπραξη επαγγελματιών μουσικών εγνωσμένου κύρους, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, καθώς και τη συμμετοχή 55μελούς χορωδίας αποτελούμενης από μέλη της χορωδίας «Cantelena», μέλη της Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Πατρέων και από ανδρικό χορωδιακό σύνολο από την Αθήνα, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου και Διευθυντή Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός για τις ανάγκες προβολής της παράστασης προχώρησε στην παραγωγή video το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του patrasculture.gr, στη σελίδα του Οργανισμού στο facebook, στο κανάλι του Οργανισμού στο you tube στη διεύθυνση https://youtu.be/_YxxodtzMTM καθώς και στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δήμου και των Νομικών προσώπων του.

*Τη συναυλία μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν πιστοποιητικό φυσικής ανοσίας. Η προμήθεια των εισιτηρίων για την είσοδο στην παράσταση γίνεται ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα ticketservises.gr στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού patrasculture.gr, στο ταμείο του ΔΗΠΕΘΕ στην πλατεία Γεωργίου (Τρίτη με Κυριακή από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ) και στο βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος». Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Οι τιμές των εισιτηρίων για την συναυλία διαμορφώνονται ως εξής: Γενική είσοδος 10.00 €. Άνεργοι, Φοιτητές, πολύτεκνοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 7.00€. Για συλλόγους – σωματεία και για προμήθεια από 10 εισιτήρια και πάνω, ισχύει η ειδική προσφορά των 5.00€ κατ’ άτομο. Για τα άτομα με αναπηρία και τον συνοδό τους η είσοδος είναι δωρεάν

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ

Ο Παύλος Καρρέρ γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1829 και υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσουργούς του 19ου αιώνα, ο οποίος οραματίστηκε τη δημιουργία μιας εθνικής μουσικής. Συνέθεσε μια σειρά από οπερατικά έργα με αμιγώς ελληνική θεματολογία. Το ύφος του, αν και φανερά επηρεασμένο από την ιταλική όπερα και ιδιαίτερα τον Βέρντι, διακρίνεται για το ελληνικό του «χρώμα» και τη δημιουργική αφομοίωση των σύγχρονων τάσεων της εποχής.

« Όλες οι Εκδηλώσεις