H δημοτική Αρχή στηρίζει έμπρακτα τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό (ΦΩΤΟ)

O Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό της Πάτρας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε όλους τους καλλιτέχνες στον τομέα Θέαμα-Ακρόαμα που αυτή την περίοδο πλήττονται ακόμα μια φορά λόγω του κύματος της πανδημίας. Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες βρίσκονται σε δεινή κατάσταση λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους αλλά και διασφάλισης της υγείας τους.

Ο Δήμαρχος δήλωσε τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στα αιτήματα και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον πολιτισμό.

Ο Δήμος της Πάτρας και στον τομέα του πολιτισμού, παρά τις ανύπαρκτες χρόνια τώρα χρηματοδοτήσεις – και επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ –  αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες για να στηρίξει τους καλλιτέχνες της πόλης μας.

Ο Δήμος μας είναι από τους μοναδικούς που τα δύο χρόνια της πανδημίας ’20-’21 όχι μόνο δεν κατέβασε ρολά – όπως έκανε σχεδόν το σύνολο των Δήμων ανά την Ελλάδα – αλλά έπραξε το αντίθετο ακριβώς, ξεδιπλώνοντας πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

θυμίζουμε  ότι:

 • Στην ενότητα του Διεθνούς φεστιβάλ Πάτρας τα δύο αυτά χρόνια φιλοξενήθηκαν δεκάδες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις θεάτρου Σκιών, με καλλιτεχνικά σχήματα της πόλης μας και σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους ενισχύθηκαν οι άνθρωποι του πολιτισμού στην περιοχή. Το συνολικό κόστος αυτών των δράσεων για τα δύο χρόνια ξεπέρασε τις 200.000 χιλιάδες ευρώ. Μεγάλες παραγωγές, όπως η όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» πραγματοποιήθηκαν με το καλλιτεχνικό προσωπικό της πόλης μας.
 • Καλύψαμε τη μισθοδοσία με το ποσό να ανέρχεται στις 65.000€, όλων των ωρομίσθιων διδασκόντων καθηγητών στο Δημοτικό Ωδείο και στο Εικαστικό Εργαστήρι, για όσο χρονικό διάστημα που οι δομές έμειναν κλειστές με σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Το κράτος για άλλη μια φορά αρνήθηκε να καλύψει τη μισθοδοσία τους.
 • Τριάντα (30) μουσικοί από την πόλη μας, δουλεύουν από τον Σεπτέμβρη του 2021, με αποδεικτικό δαπάνης στη Δημοτική Μουσική. Παρά της επανειλημμένες οχλήσεις μας στο υπουργείο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να μας δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση, δεν είχαμε καμία στήριξη.
 • Το σύνολο της υποδομής που διαθέτουμε ως Δήμος (χώροι, ηχητικές εγκαταστάσεις, πατάρια κ.α.) διατέθηκαν αδάπανα, για να διευκολυνθούν οι άνθρωποι του πολιτισμού, καλύπτοντας εκατοντάδες αιτήματά τους.
 • Στην ΚΕΔΗΠ (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων) «Καρναβάλι Πάτρας», για το Πατρινό Καρναβάλι του 2021, που έγινε διαδικτυακά, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, δούλεψαν και είχαν αποδοχές 255 άτομα (καλλιτέχνες, παραγωγοί, τεχνικοί, μουσικοί και άλλες ειδικότητες).
 • Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας υλοποιεί απόλυτα τις συμβάσεις που προτείνουν τα σωματεία των καλλιτεχνών. Είναι το μόνο ΔΗΠΕΘΕ και ο πρώτος θεατρικός οργανισμός που υπέγραψε και υλοποιεί τη Σύμβαση που πρότεινε το ΣΕΗ. Την περίοδο των κλειστών θεάτρων λόγω των κυβερνητικών υγειονομικών μέτρων στήριξε τους καλλιτέχνες της πόλης μας:
 • Κατέβαλε πλήρως τις αμοιβές των καλλιτεχνών-δασκάλων της Δραματικής Σχολής τους επτά μήνες που οι καλλιτεχνικές Σχολές ήταν κλειστές.
 • Απάλλαξε τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής από την καταβολή των διδάκτρων και για τους επτά μήνες.
 • Προγραμμάτισε και υλοποίησε διαδικτυακές και τηλεοπτικές παραστάσεις, την περίοδο των κλειστών θεάτρων, δίνοντας δουλειά σε ηθοποιούς και άλλους συντελεστές.
 • Τα καλοκαίρια, που υπήρχε δυνατότητα πραγματοποίησης παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους, το ΔΗΠΕΘΕ ήταν έτοιμο και πάλι με παραστάσεις που έδωσαν δουλειά για πολλούς μήνες σε καλλιτέχνες με τις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις αμοιβές.
 • Σήμερα, παρά τις δυσκολίες, που προκαλούν τα συνεχή μέτρα, το ΔΗΠΕΘΕ, πραγματοποίησε παραστάσεις, βρίσκεται σε διαδικασία προβών για νέες, που θα παρουσιαστούν σύντομα, την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, με δεκάδες ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς και άλλους συντελεστές.

Έχουμε γνώση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι διανύοντας το νέο κύμα της πανδημίας, στενάζουν από την αναδουλειά, την απλήρωτη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης από την πολιτεία.

Ως Δήμος έχουμε συνυπολογίσει στον προϋπολογισμό αντίστοιχες πιστώσεις, για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Δεν ισχυριζόμαστε ότι μπορούμε να ανατρέψουμε με αυτά τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και θεωρούμε μονόδρομο τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.

Αυτή η πολιτική της Δημοτικής Αρχής της έμπρακτης στήριξης των εργαζομένων στον πολιτισμό, δέχθηκε λυσσαλέα επίθεση από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, όλο αυτό το διάστημα, κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή ότι δήθεν σπαταλά τα χρήματα του πατραϊκού λαού.

Έφθασε μάλιστα σε τέτοιο πολιτικό κατήφορο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε την ημέρα που οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού, μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων, κινητοποιούνται πανελλαδικά, διεκδικώντας από την κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα για την επιβίωσή τους, αυτή να κουνά το δάχτυλό της στη Δημοτική Αρχή, υποδεικνύοντας (!!!) τρόπους στήριξης των καλλιτεχνών της πόλης μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν τόλμησε να θεσπίσει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, έρχεται σήμερα μέσα από την παράταξή του στο Δήμο, να εμφανιστεί ως δήθεν υποστηρικτής των αιτημάτων τους!!!

Μια μόνο λέξη τους αξίζει. Ντροπή!!!

Τους αφήνουμε στην κρίση του πατραϊκού λαού, ο οποίος θα τους δώσει, για μια ακόμη φορά, την απάντησή του.