«Jazz+Πράξεις 2015»

Με δυναμικό τρόπο ανοίγει τις πύλες του το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη- Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, με το τριήμερο της τζαζ «Jazz+Πράξεις 2015», την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 21.00 στο ατμοσφαιρικό Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Δυο σπουδαία κουαρτέτα εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς μουσικούς χώρους θα ανέβουν στη σκηνή και θα μας προσφέρουν δυο άκρως ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις.

 

CLAUDE BOLLING JAZZ SUITES

 

Ανδρέας Ζαφειρόπουλος (πιάνο)

Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο)

Βιλέν Καραπετιάν (κοντραμπάσο)

Λεωνίδας Πλιάτσικας (τύμπανα)

 

Η έναρξη θα γίνει με τους τέσσερις δεξιοτέχνες και καταξιωμένους μουσικούς-καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Ανδρέα Ζαφειρόπουλο (πιάνο), Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο), Βιλέν Καραπετιάν (κοντραμπάσο) και Λεωνίδα Πλιάτσικα (τύμπανα) να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να μας παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα σε μια πολυσχιδή προσωπικότητα του μουσικού στερεώματος, τον Γάλλο συνθέτη, πιανίστα, ενορχηστρωτή, παραγωγό αλλά και ηθοποιό Claude Bolling μέσα από τις Jazz σουίτες του:

-«Suite for Flute and Jazz Piano Trio No 2»

Espiegle”

“Pastorale”)

-«Suite for Flute and Jazz Piano Trio No 1»

“Baroque and Blue”

“Sentimentale”

“Javanaise”

“Fugace”

“Irlandaise”

“Véloce”)

Η εν λόγω σουίτα με σολίστ τον κορυφαίο φλαουτίστα Jean-Pierre Rampal, ένα μείγμα μπαρόκ με μοντέρνα σουίνγκ, για πολλά χρόνια ήταν στις καλύτερες πωλήσεις και επηρέασε καταλυτικά και άλλα σημαντικά έργα. Ο Claude Bolling εκτός από την τεράστια κλασική του συνθετική παραγωγή, συνέθεσε περισσότερα από 100 σάουντρακς (“Borsalino”, “Les Brigandes du Tigre”, “California Suite” κ.α.), έργα για big bands, γαλλικά κομμάτια και συνεργάστηκε με πολλούς σπουδαίους μουσικούς Lionel Hampton, Roy Eldridge, Yo-Yo Ma, Stephane Grappelli, Boris Vian κ.α.

O Aνδρέας Ζαφειρόπουλος τελειοποίησε τις μουσικές του σπουδές σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία. Είναι μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής και έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως τους Θ. Αντωνίου, S. Sondeckis, Μ. Καρύδη, N. Butterworth κ.α. και με σολίστ όπως τους Z. Brohn, N. Norosova, M. Pekarsky, G. Schuller κ.α. Ως πιανίστας και συνθέτης έχει εμφανιστεί σε πολλά εγχώρια φεστιβάλ και αίθουσες  (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Goethe Institute, HAU στην Αθήνα αλλά και σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Πάτμο, Σύμη κ.α.) και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος, Ολλανδία, Ισραήλ κ.α.). Έχει αποσπάσει υποτροφίες, πρώτα βραβεία και διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, στη Γερμανία, στην Ιταλία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και έχει δεχθεί παραγγελίες και αναθέσεις για έργα του σε Αθήνα (Μ.Μ.Α.), Πάτρα, Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και αλλού. Ασχολείται κυρίως με τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή μουσική δημιουργία και έχει στο ενεργητικό του αφιερώματα στους Σκαλκώτα, Μητρόπουλο, Κυδωνιάτη, Nono, Stravinsky, Cage, Boulez, Ligeti, Ives, Messiaen, Bartok, Andail, Hindemith, Αντωνίου, Χατζιδάκι κ.α. Έχει δημοσιεύσει μελέτες του και άρθρα σε επιστημονικά μουσικολογικά περιοδικά. Επίσης έχει συμμετάσχει ως πιανίστας ή ενορχηστρωτής σε πάνω από 100 θεατρικές παραγωγές του ελληνικού και ξένου δραματουργίου. Τελευταία συνέθεσε μουσική για 4 ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου.Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών.

Η  Iwona Glinka είναι το πρώτο φλάουτο στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Είναι μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής. Επιλέχτηκε ως εκτελέστρια στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φλάουτου στο Τορόντο του Καναδά (2015), για 5ο Φεστιβάλ Φλάουτου Σλοβενίας (2004), για το 3ο Φεστιβάλ Φλάουτου στο Madison, ΗΠΑ (2006) και για τον Sir James Galway Φεστιβάλ Φλάουτου που πραγματοποιήθηκε στο Weggis, Ελβετία, τον Αύγουστο του 2007.Τον Μάιο του 2009, απέκτησε διδακτορικό στην εκτέλεση (φλάουτο) από την Ακαδημία Μουσικής στην Κρακοβίας της Πολωνίας, για την διατριβή πάνω στην εργογραφία για φλάουτο του Brian Ferneyhough του. Το 2012, τιμήθηκε με διδακτορικό στη μουσικολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα, για την έρευνά της στη σύγχρονη ελληνική μουσική για σόλο φλάουτο. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών.

Ο Βιλέν Καραπετιάν, αρμενικής καταγωγής, έχει πάρει βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς Εθνικό, Πανκαυκασικό και Πανσοβιετικό.  Έχει δουλέψει σε διάφορες ορχήστρες της Σοβιετικής ένωσης Azerbaijan State Radio και TV orchestra (κορυφαίος), Ορχήστρα Δωματίου ΄Capriccio΄ της  Φιλαρμονίας της Ουκρανίας  (Σολίστας), Φιλαρμονική Ορχήστρα Αρμενίας (κορυφαίος),  Εθνική Ορχήστρα Δωματίου Αρμενίας (κορυφαίος), Armenian Virtuosi (σολίστας). Από το 2004 είναι κορυφαίος μπασίστας της Ορχήστρας Πατρών και από το 2006 εργάζεται ως καθηγητής κοντραμπάσου στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Ως σολίστ έχει εμφάνιση σε διάφορες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης με ορχήστρες όπως Capriccio, Amadeus, Yerevan Chamber Οrchestra, Armenian National Chamber orchestra. Επίσης έχει κάνει περιοδείες με διάφορες ορχήστρες σε χώρες όπως Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Αραβικά Εμιράτα, Ιράν κ.α.

Ο Λεωνίδας Πλιάτσικας σπούδασε μουσική στο Conservatorium of Rotterdam της Ολλανδίας και αποφοίτησε με δίπλωμα διδασκαλίας ντραμς και κρουστών. Δίδαξε σε διάφορα ωδεία όπως στο Πινδάρειο, Δημοτικό Ωδείο Βόλου, Ωδείο Τέχνης κ.α. Υπήρξε μέλος του jazz συγκροτήματος Iskra, του latin συγκροτήματος Apurimac, των Τierra Brava κ.α. Συνεργάστηκε με διάφορους συνθέτες και τραγουδιστές της ελληνικής μουσικής όπως τους Θάνο Μικρούτσικο, Θέσια Παναγιώτου, Λένα Πλάτωνος, Βαγγέλη Γερμανό, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χάρις Αλεξίου, Κώστα Τουρνά, Πασχάλη κ.α. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο.

 

 

ΑΛΕΚΟΣ ΒΡΕΤΟΣ QUARTET

 

Αλέκος Βρέτος (ούτι)

Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο)

Περικλής Τριβόλης (κοντραμπάσο)

Κώστας Μερετάκης (κρουστά).

 

Στη συνέχεια ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά σχήματα των ημερών μας, με εξαιρετική πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το Αλέκος Βρέτος Quartet θα μας παρουσιάσει ένα κράμα αραβικής, jazz, και latin μουσικής με μεγάλες δόσεις αυτοσχεδιασμού. Η κυριαρχία των μουσικών σχημάτων και του αυτοσχεδιασμού πάνω σε μελωδίες που ο Αλέκος Βρέτος συγκέντρωσε ταξιδεύοντας σε λιμάνια της Ανατολής, της λατινικής Αμερικής και της Μεσογείου, ενισχύονται από την άμεση συνεργασία των μουσικών επί σκηνής Αλέκος Βρέτος (ούτι), Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο), Περικλής Τριβόλης (κοντραμπάσο) και Κώστας Μερετάκης (κρουστά). Το αποτέλεσμα είναι μια εκρηκτική ατμόσφαιρα αποτελούμενη από τον ρυθμό της ζωής. Ο Αλέκος Βρέτος δίνει μεγάλη ελευθερία στους συνεργάτες του διότι πιστεύει ακράδαντα στην έμφυτη ανάγκη των ανθρώπων για μουσική. Με αυτόν το τρόπο απελευθερώνει και το κοινό, το οποίο ακολουθεί μια φυσική διαδικασία και μία ευχάριστη βόλτα μαζί με την μουσική και τους μουσικούς. Το αποτέλεσμα είναι ένα μπουκέτο ηχοχρωμάτων, το οποίο κυριαρχείται από παραδοσιακά Αραβικά, Ελληνικά και Αρμένικα στοιχεία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις από το νέο cd του Αλέκου Βρέτου «K on Top» (απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και βραβεύτηκε με τη 2η θέση για το καλύτερο άλμπουμ στο Critics Poll 2014 του Jazzonline.gr,), από παλαιότερες δουλειές του αλλά και άλλων συνθετών της jazz και της αραβικής μουσικής όπως ο W. Shorter, D. Ellington, S. Shaheen και A. Brahem κ.α. Ο Αλέκος Βρέτος έχει συνεργαστεί με Μίκη Θεοδωράκη, Gilad Atzmon, Simon Shaheen, Haig Yazdjian, Θόδωρο Αντωνίου, Λάκη Χαλκιά, Κώστα Θωμαϊδη, Τάκη Πατερέλη, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Γιώργο Φακανά, Καμεράτα, Jazz Upstairs Big Band κ.α.

Έχει εμφανιστεί σε εμβληματικούς χώρους εκτός και εντός Ελλάδας The Herodion (GR), Berklee Performance Center (ΗΠΑ), Mount Holyoke College (ΗΠΑ), Tombs of Kings (Παλαιστίνη), Vortex Jazz Club (Μεγάλη Βρετανία), The 1er Piso Jazz Club (Μεξικό), Ηρώδειο, Μέγαρα Μουσικής και Θεσσαλονίκης, Half Note Jazz Club, Αρχαίο Θέατρο Άργους, 2nd Athens World Jazz Music Festival, 1st Μεσαιωνικό-Βυζαντινό Φεστιβάλ της Καστοριάς, 2ο Fougaro Jazz Festival κ.α.

Ο Αλέκος Βρέτος ξεκίνησε με κλασική μουσική και πιάνο, αλλά η μεγάλη του αγάπη για την ανατολίτικη παραδοσιακή μουσική τον έφερε κοντά της. H πρώτη επαφή με το ούτι έγινε στις ΗΠΑ, όταν σπούδαζε τζαζ. «Ένας φίλος μού έδωσε ένα ούτι γιατί δεν προλάβαινε να ασχοληθεί εκείνος. Το ερωτεύτηκα και συνεχίζω να είμαι ερωτευμένος μαζί του», λέει χαρακτηριστικά.

Μετά το δισκογραφικό ντεμπούτο του “Yunan”, το 2004 και τον σπουδαίο του δίσκο με τίτλο “Mergin” το 2009, ο Αλέκος Βρέτος παρουσιάζει τη νέα του δουλειά, το “K on Top”. Μια δουλειά εκρηκτική, αφού χαρακτηρίζεται από τον αυτοσχεδιασμό και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μουσικών  και που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές («ένας world-jazz δυναμίτης» διεκδικώντας μια από τις πρώτες θέσεις της φετινής δισκογραφικής παραγωγής.

Στο συγκεκριμένο άλμπουμ ακούγεται πιο κατασταλαγμένος από ποτέ. Ο δίσκος περιλαμβάνει τρεις προσωπικές του συνθέσεις και τέσσερες σπουδαίες εκδοχές του σε κομμάτια-σύμβολα ( «Parfum de Gitane» του μεγάλου Τυνήσιου ουτίστα  Αnouar Brahem, «The Invisible Lover» του Αra Dinkjian, «London to Gaza» του σημαντικού ισραηλινοπαλαιστίνιου-κατα βούλησή του- Gilad Atzmon, το παραδοσιακό λιβανέζικο «Lamma Badda Yatathana»).

Ο Αλέκος Βρέτος έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και πολύ πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στους 101 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην ελληνική μουσική σκηνή για τις συνθέσεις και τη δεξιοτεχνία του στις πολυάριθμες συναυλίες του σε όλο τον κόσμο.

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10 ευρώ ανά βραδιά

22 ευρώ ενιαίο για το τριήμερο

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» (Πλατεία Γεωργίου Α, τηλ 2610-273613), βιβλιοπωλείο Discover (Πατρέως 30, τηλ 2610-624916), βιβλιοπωλείο 38ο 14’ (Κολοκοτρώνη 34, τηλ. 2610-279.481), Οπτικά Καραμούζη (Μαιζώνος 92, τηλ 2610-274728)

 

 

BIOΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΡΑΣ

 

O Aνδρέας Ζαφειρόπουλος τελειοποίησε τις μουσικές του σπουδές σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία. Είναι μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής και έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως τους Θ. Αντωνίου, S. Sondeckis, Μ. Καρύδη, N. Butterworth κ.α. και με σολίστ όπως τους Z. Brohn, N. Norosova, M. Pekarsky, G. Schuller κ.α. Ως πιανίστας και συνθέτης έχει εμφανιστεί σε πολλά εγχώρια φεστιβάλ και αίθουσες  (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Goethe Institute, HAU στην Αθήνα αλλά και σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Πάτμο, Σύμη κ.α.) και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος, Ολλανδία, Ισραήλ κ.α.). Έχει αποσπάσει υποτροφίες, πρώτα βραβεία και διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, στη Γερμανία, στην Ιταλία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και έχει δεχθεί παραγγελίες και αναθέσεις για έργα του σε Αθήνα (Μ.Μ.Α.), Πάτρα, Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και αλλού. Ασχολείται κυρίως με τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή μουσική δημιουργία και έχει στο ενεργητικό του αφιερώματα στους Σκαλκώτα, Μητρόπουλο, Κυδωνιάτη, Nono, Stravinsky, Cage, Boulez, Ligeti, Ives, Messiaen, Bartok, Andail, Hindemith, Αντωνίου, Χατζιδάκι κ.α. Έχει δημοσιεύσει μελέτες του και άρθρα σε επιστημονικά μουσικολογικά περιοδικά. Επίσης έχει συμμετάσχει ως πιανίστας ή ενορχηστρωτής σε πάνω από 100 θεατρικές παραγωγές του ελληνικού και ξένου δραματουργίου. Τελευταία συνέθεσε μουσική για 4 ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου.Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών.

Η  Iwona Glinka είναι το πρώτο φλάουτο στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Είναι μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής. Επιλέχτηκε ως εκτελέστρια στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φλάουτου στο Τορόντο του Καναδά (2015), για 5ο Φεστιβάλ Φλάουτου Σλοβενίας (2004), για το 3ο Φεστιβάλ Φλάουτου στο Madison, ΗΠΑ (2006) και για τον Sir James Galway Φεστιβάλ Φλάουτου που πραγματοποιήθηκε στο Weggis, Ελβετία, τον Αύγουστο του 2007.Τον Μάιο του 2009, απέκτησε διδακτορικό στην εκτέλεση (φλάουτο) από την Ακαδημία Μουσικής στην Κρακοβίας της Πολωνίας, για την διατριβή πάνω στην εργογραφία για φλάουτο του Brian Ferneyhough του. Το 2012, τιμήθηκε με διδακτορικό στη μουσικολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα, για την έρευνά της στη σύγχρονη ελληνική μουσική για σόλο φλάουτο. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών.

Ο Βιλέν Καραπετιάν, αρμενικής καταγωγής, έχει πάρει βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς Εθνικό, Πανκαυκασικό και Πανσοβιετικό.  Έχει δουλέψει σε διάφορες ορχήστρες της Σοβιετικής ένωσης Azerbaijan State Radio και TV orchestra (κορυφαίος), Ορχήστρα Δωματίου ΄Capriccio΄ της  Φιλαρμονίας της Ουκρανίας  (Σολίστας), Φιλαρμονική Ορχήστρα Αρμενίας (κορυφαίος),  Εθνική Ορχήστρα Δωματίου Αρμενίας (κορυφαίος), Armenian Virtuosi (σολίστας). Από το 2004 είναι κορυφαίος μπασίστας της Ορχήστρας Πατρών και από το 2006 εργάζεται ως καθηγητής κοντραμπάσου στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Ως σολίστ έχει εμφάνιση σε διάφορες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης με ορχήστρες όπως Capriccio, Amadeus, Yerevan Chamber Οrchestra, Armenian National Chamber orchestra. Επίσης έχει κάνει περιοδείες με διάφορες ορχήστρες σε χώρες όπως Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Αραβικά Εμιράτα, Ιράν κ.α.

Ο Λεωνίδας Πλιάτσικας σπούδασε μουσική στο Conservatorium of Rotterdam της Ολλανδίας και αποφοίτησε με δίπλωμα διδασκαλίας ντραμς και κρουστών. Δίδαξε σε διάφορα ωδεία όπως στο Πινδάρειο, Δημοτικό Ωδείο Βόλου, Ωδείο Τέχνης κ.α. Υπήρξε μέλος του jazz συγκροτήματος Iskra, του latin συγκροτήματος Apurimac, των Τierra Brava κ.α. Συνεργάστηκε με διάφορους συνθέτες και τραγουδιστές της ελληνικής μουσικής όπως τους Θάνο Μικρούτσικο, Θέσια Παναγιώτου, Λένα Πλάτωνος, Βαγγέλη Γερμανό, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χάρις Αλεξίου, Κώστα Τουρνά, Πασχάλη κ.α. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο.

 

ΑΛΕΚΟΣ ΒΡΕΤΟΣ

 

Ο Αλέκος Κ. Βρέτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Το 1978, με την οικογένειά του, μετακόμισε στο Άργος όπου και μεγάλωσε. Με την παρότρυνση του πατέρας του, ο οποίος ήταν μουσικόφιλος, άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία τριών χρόνων. Η πρώτη του δασκάλα ήταν η Κα Ελένη Αποστολάκη. Στα δεκαέξι του χρόνια ο Αλέκος Κ. Βρέτος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική πιο επισταμένα. Ο πρώτος που του άνοιξε τα μάτια για το τι σημαίνει μουσικός και μουσική ήταν, ο δάσκαλος του Γιάννης Ιορδάνογλου.

Το 1993, ο Αλέκος Κ. Βρέτος έρχεται στην Αθήνα όπου συνεχίζει τις σπουδές του στο ωδείο Atheneum με τον Παναγιώτη Αδάμ (κλασικά θεωρητικά) και άλλους εξαίρετους καθηγητές. Την ίδια ακριβώς περίοδο – επειδή ήταν φίλος της Jazz – κάνει την εγγραφή του στο ωδείο Φίλιππος Νάκας όπου και μελετάει με τους Μάρκο Αλεξίου (αυτοσχεδιασμό), Τάκη Πατερέλη (τζαζ σύνθεση και ενορχήστρωση), Παντελή Μπενετάτο (τζαζ πιάνο), Σπύρο Παναγιωτόπουλο (ensemble), και Κώστα Μπαλταζάνη (αυτοσχεδιασμό και τζαζ αρμονία). Το 1995, το Berklee College of Music, σε συνεργασία με το ωδείο Φίλιππος Νάκας, διεξήγαγε το σεμινάριο “Berklee School in Greece”. Ο Αλέκος Βρέτος κέρδισε το Βραβείο “Outstanding Musicianship” και οι πόρτες του Berklee College of Music ήταν ανοιχτές. Λίγο αργότερα κερδίζει την υποτροφία του ωδείου Φίλιππος Νάκας για το 1995.

Τον Σεπτέμβριο του ’96 εγγράφεται στις τάξεις του Berklee College of Music στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, Η.Π.Α. με κατεύθυνση την τζαζ σύνθεση. Οι καθηγητές που τον βοήθησαν να αναπτύξει μια πιο βαθιά κατανόηση για την μουσική ήταν οι VuKullenovic (σύνθεση), Ray Santisi (Jazz πιάνο), Dick Lowell (Jazz σύνθεση), David Callahan (Διεύθυνση ορχήστρας), και Dennis Grillo (Ενορχήστρωση). Κατά την παραμονή του στην Αμερική έπαιξε με πολλά συγκροτήματα τζαζ, μικρά και μεγάλα, σαν πιανίστας. Αποφοίτησε το1999,ένα χρόνο νωρίτερα απο το αναμενόμενο.

Ένα χρόνο νωρίτερα ήρθε σε επαφή με το αραβικό λαούτο (ούτι) και το ερωτεύτηκε. Το ούτι δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τη τζαζ, αλλά είχε σχέση με τον αυτοσχεδιασμό, την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Τότε γνώρισε τον Μεγάλο Δάσκαλο Simon Shaheen που του έδωσε τις βάσεις για την Αραβική μουσική και το ούτι. Ο Αλέκος Κ. Βρέτος θεωρεί το Δάσκαλο Shaheen, μέντορά του και μουσικό του ευεργέτη. Συναντώνται κάθε χρόνο στο Arabic Music Retreat του Δασκάλου Shaheen, το οποίο ο Αλέκος Κ. Βρέτος έχει παρακολουθεί από το 1998 μέχρι σήμερα. Τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχει σαν εκπαιδευτής του σχολείου. Βεβαίως, δάσκαλοι που υπήρξαν και άλλοι μεγάλοι μουσικοί του Αραβικού κόσμου όπως οι Marcel Khalife, Bassam Saba, Dr Ali Jihad Racy, Dr George Sawa, William Shaheen και Charbel Rouhana. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και σχολεία Αραβικής μουσικής και το 2004 κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο για το Ούτι και τον Αυτοσχεδιασμό σε διαγωνισμό στις Η.Π.Α.

Σαν επαγγελματίας έχει συμμετάσχει σε διάφορα γκρουπ στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας πολύ καλές κριτικές για τις συνθέσεις του και την δεξιοτεχνία του. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με καλλιτέχνες όπως οι Γιώργος Δεσποτίδης, Νίκος Ανδρουλάκης, Παναγιώτης Μυλωνάς, Κώστας Θωμαϊδης, Γιώργος Μπουφίδης κ.α. Επίσης, έχει εμφανιστεί στην εκπομπή της ΕΤ1 «Μουσική Παράδοση» σαν μουσικός (ούτι) από το 2002-2004. Έχει εργαστεί στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ για περισσότερο από δύο χρόνια σαν ενορχηστρωτής και σολίστ στο ούτι. Ο Αλέκος Κ. Βρέτος ήταν ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Meliti Ensemble μέχρι το 2005. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και τα Μ.Μ.Ε. Από το 2005 κάνει σόλο καριέρα. Μια από τις μεγαλύτερες συνεργασίες του είναι με τον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ως υπεύθυνος των εκδόσεων Ρωμανός που διαχειρίζεται εξ’ ολοκλήρου το έργο του συνθέτη. Το 2005 συνεργάστηκε με τον Δ. Μαραγκόπουλο και με τον ΟΜΜΑ για την παραγωγή «Αφιέρωμα στο Ούτι» όπου φιλοξένησε τον Hussein el-Masry και τον δάσκαλό του Simon Shaheen . Η συναυλία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Εργάσθηκε, επίσης, στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου ήταν υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση του αρχείου του Μίκη Θεοδωράκη. Το 1998 είχε ασχοληθεί με την έρευνα για την καταλογογράφηση του ίδιου αρχείου.

Μερικές από τις διακρίσεις και δραστηριότητες του είναι

Καλλιτεχνικός διευθυντής για τις μουσικές δραστηριότητες του 11ου και 16ου σεμιναρίου μικροχειρουργικής το 1995 και 2000

Διεύθυνση προσωπικού και υποδιεύθυνση της βιβλιοθήκης του Berklee College of Music 1997-1999

Καταλογογράφηση των αρχείων του Berklee College of Music 1997-1999

Βραβείο για εθελοντική εργασία στην πόλη της Βοστόνης ( διδασκαλία πιάνου σε παιδιά με οικονομική δυσχέρεια) 1997

Βραβείο πολιτιστικής προσφοράς 2004 για την κυκλοφορία του έργου «YUNAN», Οργανισμός πολιτισμού και αθλητισμού Ν.Α. Αργολίδας 2004

Βοηθός ομιλητή στο συνέδριο της MLA (Music Library Association) 1998.

Προς το παρόν εργάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην οργάνωση παραγωγής των συναυλιών για λογαριασμό του παραπάνω οργανισμού.

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10 ευρώ ανά βραδιά

22 ευρώ ενιαίο για το τριήμερο

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» (Πλατεία Γεωργίου Α, τηλ 2610-273613), βιβλιοπωλείο Discover (Πατρέως 30, τηλ 2610-624916), βιβλιοπωλείο 38ο 14’ (Κολοκοτρώνη 34, τηλ. 2610-279.481), Οπτικά Καραμούζη (Μαιζώνος 92, τηλ 2610-274728)

“;}