Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων στο Ηρώδειο

Μια ξεχωριστή βραδιά, στην οποία η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων « Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων άφησε το δικό της  ανεξίτηλο σημάδι, είχε την τύχη να απολαύσει πλήθος κόσμου, το οποίο παρακολούθησε το βράδυ της Παρασκευής στο Ηρώδειο, τη συναυλία αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, με τίτλο «Φορώντας χρώματα ανοιχτά».

Το χώρο του Ηρώδειου πλημμύρισαν  μουσικές παιγμένες από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης». Η Ορχήστρα ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος το διάστημα 1960 -1961 έγραψε στο Παρίσι μουσική, πάνω σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Την Καλλιτεχνική διεύθυνση της ορχήστρας είχε η Βάγια Ζεπάτου.  

Η συγκεκριμένη «μουσική παράσταση» αποτελεί ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη  και πραγματοποιήθηκε  με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό του .

Τη συναυλία – η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, με το κοινό να γεμίζει τον αίθριο χώρο του Εργοστασίου Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος» – παρακολούθησαν ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Μεταξύ άλλων ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα όπως, η «Άρνηση» («Στο περιγιάλι το κρυφό), «Κράτησα τη ζωή μου», «Άνθη της πέτρας» και «Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές». Τα τραγούδια αυτά ηχογραφήθηκαν τον Φλεβάρη του 1962, με την φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση για τον δίσκο «Επιφάνια».

Επίσης ακούστηκαν τραγούδια των Γιάννη Μαρκόπουλου, Ηλία Ανδριόπουλου, Δήμου Μούτση, Μίλτου Πασχαλίδη, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα καθώς και νεότερων συνθετών

Στην ερμηνεία των τραγουδιών ήταν ο: Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα,  Δήμητρα Σελεμίδου, Παυλίνα Βουλγαράκη,  Παντελής  Καραμαργιός, με τον Γιάννη Στάνκογλου στο ρόλο του αφηγητή, ο οποίος απέδωσε αποσπάσματα από το έργο του Γιώργου Σεφέρη.

Τη Μουσική Διεύθυνση της συναυλίας είχε Αναστάσιος Συμεωνίδης