Διοργανώσεις

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Βασικό και ουσιαστικό στοιχείο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, ήταν και συνεχίζει να είναι, η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Παρά τα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα και τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας τα τελευταία χρόνια παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που κάλυπταν όλα τα είδη τέχνης, τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα των δημοτών, στηρίζει την ερασιτεχνική δημιουργία και απλώθηκε σε όλο το γεωγραφικό χώρο του Δήμου.

Ουσιαστικά πραγματοποιούμε ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ, αφού αναδεικνύονται και εμπλέκονται σε αυτό, όλα τα είδη τέχνης εικαστικά, θέατρο, χορός, μουσικές παραστάσεις.

 

Οι βασικές ενότητες του Φεστιβάλ είναι οι εξής:

 • Μουσικές και Θεατρικές παραστάσεις.

  Διατηρούμε την ενότητα Jazz&more, που έχει σταθερή ποιότητα, με καλλιτεχνικά σχήματα από όλη την Ευρώπη. Συνεχίζουμε να δίνουμε βήμα και να στηρίζουμε τα μουσικά σύνολα της πόλης μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Το 2022 ξεχώρισαν τρία σπουδαία αφιερώματα, στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Μπάμπη Γκολέ και στο Δημήτρη Μητροπάνο. Επίσης ξεχώρισε η συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης.

 • Θερινό Δημοτικό Θέατρο

  Στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Πατρέωνφιλοξενήθηκαν 25 θεατρικές παραστάσεις κατά το 2022. Ένας χώρος που κάλυψε το κενό που δημιουργήθηκε, λόγω επισκευών στο Ρωμαϊκό Ωδείο και που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι του Δήμου, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 • Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

  Νέος θεσμός από το 2020, όπου συμμετείχαν δεκάδες ερασιτεχνικές ομάδες συλλόγων και φορέων. Φέτος δόθηκαν 14 παραστάσεις και η είσοδος ήταν ελεύθερη.

 • Φεστιβάλ στις Γειτονιές

  ο θεσμός που αποκέντρωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας σε όλες τις συνοικίες της πόλης, που διαμορφώνεται σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Μουσικά σχήματα της πόλης, το Θέατρο Σκιών δίνεται στις γειτονιές αδάπανα, ενισχύοντας και προβάλλοντας έμπρακτα την ερασιτεχνική δημιουργία. Το 2022 συμμετείχαν καλλιτεχνικά σχήματα, 32 συλλόγων.

 • Δημοτικός Κινηματογράφος

  ο οποίος κάθε χρόνο φιλοξενείται σε πολλές γειτονιές του Δήμου, πέραν του κέντρου και έχει αγκαλιαστεί από το κοινό.

Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας είναι:

 • Η παραγωγή εκδηλώσεων στους τομείς της κλασικής μουσικής και της τζαζ, του θεάτρου και του κινηματογράφου, των εικαστικών, του ελληνικού και ξένου τραγουδιού, καθώς και παράλληλων εκδηλώσεων

 • Η ενδυνάμωση της αναγνωρισιμότητας της εικόνας της πόλης καθώς και της πολιτιστικής της δραστηριότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

 • Η διαρκής βελτίωση των πολιτιστικών φορέων και των καλλιτεχνικών κοινοτήτων μέσω της οργανωμένης και συντονισμένης συνεργασίας

 • Η προώθηση της δημιουργικής συνεργασίας και την εδραίωση της επικοινωνίας με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό

 • Η αξιοποίηση και προβολή στοιχείων της ιστορικής διαδρομής, παράδοσης και αναγνωρισιμότητας της πόλης και της Αχαΐας, ως πύλη της Ελλάδος στην Δύση.

Ιστορικές και επετειακές εκδηλώσεις

Ένας νέος χώρος ιστορικής μνήμης, το Πολεμικό Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων, έχει αποδοθεί στην πόλη από το 2020, ως εκθεσιακός χώρος με ντοκουμέντα, από την αντιφασιστική πάλη του πατραϊκού λαού. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών εκδρομών φορέων απ’ όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούνται επισκέψεις μέσω του προγράμματος Erasmus από εκπαιδευτικούς φορείς χωρών της Ευρώπης.

Το 2021, έτος εορτασμού της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, σχεδιάστηκαν και έλαβαν χώρα ποικίλες δράσεις σε όλη την πόλη της Πάτρας. Οι δράσεις αυτές είχαν στόχο να αναδείξουν στιγμές από την Επανάσταση, να τονίσουν τη σύνδεση του εθνικοαπαλευθερωτικού αγώνα με την πόλη των Πατρών, καθώς να ωθήσουν την εξοικείωση της νεότερης γενιάς με την πρόσφατη ιστορία μας.