Ιστορικό

Ο Οργανισμός δημιουργήθηκε το 2011 από την συνένωση Νομικών Προσώπων Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και την μεταφορά δράσεων Πολιτισμού από τους συννενούμενους Δήμους, υπό ένα ΝΠΔΔ με τίτλο «Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων» (ΦΕΚ Β’ 672/26-04-2011, Β’ 789/10-05-2011, Β’ 1692/29-07-2011 & Β’ 1765/05-08-2011).

Έχει τη συνολική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης κάθε πολιτιστικής δράσης της πόλης, εκτός του Πατρινού Καρναβαλιού.

Έχει την ευθύνη λειτουργίας των θεσμών πολιτιστικής εκπαίδευσης της πόλης, όπως το Ωδείο Πατρών, το Εικαστικό εργαστήριο, με τα παραρτήματά τους, το Χορευτικό Εργαστήρι κλπ.

Έχει την ευθύνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Δημοτικής Πινακοθήκης, της Δημοτικής Μουσικής, της Ορχήστρας Πατρών, της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων και των υπόλοιπων μουσικών συνόλων του Δήμου Πατρέων.

Έχει την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης του συνόλου των πολιτιστικών θεσμών της πόλης, όπως του Φεστιβάλ Πάτρας, του Φεστιβάλ Τζαζ, του Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών κλπ.

Έχει την ευθύνη για την συνεργασία και υποστήριξη των πολιτιστικών φορέων της περιοχής, αλλά και την συνεργασία με φορείς πολιτισμού της Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Έχει την ευθύνη λειτουργίας και υποστήριξης πολιτιστικών υποδομών της Πάτρας, μεταξύ των οποίων την Δημοτική Πινακοθήκη, το Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, τα Παλαιά Λουτρά, το Λαϊκό Θεατράκι, την Αίγλη, το θέατρο Τέχνης, το καταφύγιο στα Ψηλαλώνια.

Έχει τη συνολική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης κάθε μορφής πολιτιστικής δραστηριότητας και ειδικότερα η ανάπτυξη του δυναμικού της πόλης στους τομείς του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και αυτοί που περιλαμβάνονται στις ιδρυτικές πράξεις και τα καταστατικά των συγχωνευόμενων νομικών προσώπων.