Ιστορικό

Η αντιδημαρχία Πολιτισμού δημιουργήθηκε το 2024 μετά την απόφαση της κεντρικής διακυβέρνησης για κατάργηση του ΝΠΔΔ με τίτλο «Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων» βάση του νόμου 5056/2023

Έχει τη συνολική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης κάθε πολιτιστικής δράσης της πόλης, εκτός του Πατρινού Καρναβαλιού καθώς και την ευθύνη λειτουργίας των θεσμών πολιτιστικής εκπαίδευσης της πόλης (Ωδείο Πατρών, Εικαστικό εργαστήριο,  Χορευτικό Εργαστήρι, τα παραρτήματά τους) κλπ.

Επίσης έχει την ευθύνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Δημοτικής Πινακοθήκης, της Δημοτικής Μουσικής, της Ορχήστρας Πατρών, της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων και των υπόλοιπων μουσικών συνόλων του Δήμου Πατρέων και σχεδιασμού – υλοποίησης του συνόλου των πολιτιστικών θεσμών της πόλης, όπως του Φεστιβάλ Πάτρας, του Φεστιβάλ Τζαζ, του Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών κλπ.

Υποστηρίζει τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής και συνεργάζεται με φορείς πολιτισμού της Δυτικής Ελλάδας και στο σύνολο της χώρας.

Στην ευθύνη της αντιδημαρχίας Πολιτισμού είναι λειτουργία και υποστήριξης πολιτιστικών υποδομών της Πάτρας, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, το Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, τα Παλαιά Λουτρά, το Λαϊκό Θεατράκι, η Αίγλη, το θέατρο Τέχνης, το καταφύγιο στα Ψηλαλώνια.

Έχει τη συνολική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης κάθε μορφής πολιτιστικής δραστηριότητας και ειδικότερα η ανάπτυξη του δυναμικού της πόλης στους τομείς του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και αυτοί που περιλαμβάνονται στις ιδρυτικές πράξεις και τα καταστατικά των καταργημένων νομικών προσώπων.