Αγαπητοί συμπολίτες,

Ως Δημοτική αρχή σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, βασική μας επιδίωξη είναι να υπηρετήσουμε τις λαϊκές ανάγκες. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς θα προσκρούει διαρκώς στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά. Αυτό αποτυπώνεται στη μηδενική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια και τις σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως το σύνολο  των εργαζομένων είναι 86, εξ αυτών 25 μουσικοί. Με αυτό το προσωπικό καλούμαστε να καλύψουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και το σύνολο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων, εκτός των καρναβαλικών, αλλά και το σύνολο των δομών μας, το Δημοτικό Ωδείο, τη Δημοτική Μουσική, τη Βιβλιοθήκη, την Πινακοθήκη, το Εικαστικό Εργαστήρι, το Χορευτικό Εργαστήρι. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι αντιδραστικές αλλαγές του νόμου «Κλεισθένη», όπου η κατεύθυνση είναι γενίκευση της ανταπόδοσης στις δομές και τις υπηρεσίες μας και η εκποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Σ’ αυτές τις συνθήκες πορευόμαστε με το βλέμμα μας στραμμένο εκεί που ζει ο λαός, στις γειτονιές της πόλης. Σταθερή επιδίωξή μας είναι να υπηρετήσουμε τον πολιτισμό για τις λαϊκές οικογένειες της πόλης μας, να διευρυνθούν οι δράσεις μας στις γειτονιές,να ενθαρρύνουμε έμπρακτα την ερασιτεχνική δημιουργία,να στηρίζουμε την καλλιτεχνική παιδεία, δίνοντας τη δυνατότητα ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο, την κλασική μουσική, τη λαϊκή τέχνη, το χορό και τα εικαστικά. 

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως η δουλειά που γίνεται σε όλες τις δομές μας παρουσιάζει πρόοδο, ποιοτική και ποσοτική, παρ’ όλες τις σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Θεωρούμε ότι το σύνολο της καλλιτεχνικής παιδείας πρέπει να καλύπτεται αδάπανα και να ενσωματώνεται μέσω της δημόσιας α/βάθμιας–β/βάθμιας εκπαίδευσης.

Είμαστε, επίσης, πολύ ευχαριστημένοι γιατί καταφέρνουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας να πάει σε όλη την πόλη. Έχουν γίνει ήδη θεσμός στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας νέες δράσεις, οι οποίες μάλιστα πραγματοποιούνται με πολύ χαμηλό εισιτήριο ή και εντελώς δωρεάν.

Ακόμα πιο απαιτητικά θα προχωρήσουμε. Απ’ τη μεριά της δημοτικής αρχής, θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με το σύνολο των εργαζομένων του Πολιτιστικού Οργανισμού, να στηρίζουμε στο μέτρο που τα οικονομικά μας επιτρέπουν τους πολιτιστικούς συλλόγους και συνολικά τους φορείς της Πάτρας, την ερασιτεχνική δημιουργία και την καλλιτεχνική παιδεία, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πάτρα, Δεκέμβριος 2021,
Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου
Πρόεδρος Δ.Σ
Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Πολιτιστικού Οργανισμού
Δήμου Πατρέων

Μήνυμα Δημάρχου

Ο ρόλος του Πολιτιστικού μας Οργανισμού, έγκειται στο ανέβασμα του πολιτιστικού επιπέδου του λαού της πόλης μας, στην προσφορά χαράς, ζωής και δημιουργίας στους συμπολίτες μας. Οι πατρινοί ξεχώριζαν άλλωστε ανέκαθεν για την αγάπη τους προς την πολιτιστική δημιουργία και αυτή την αγάπη θέλουμε να την ενισχύσουμε, να μη χαθεί λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζει ο λαός μας, αλλά να επεκταθεί και σε ακόμα περισσότερους.

 Η ίδια η ιστορία μας έχει δείξει, πως για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι και να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, χρειάζεται και η καλλιέργεια της ψυχής, που δίνει νέα ορμή στον καθημερινό αγώνα, που μας κάνει καλύτερους σε αυτόν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο λαός μας, στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του πορευόταν με σύνθημα «Πολεμάμε και Τραγουδάμε».

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε όχι μόνο για να έχουμε ζωή, αλλά και για να είναι ωραία αυτή η ζωή.

Πάτρα, Δεκέμβριος 2021,
Κώστας Πελετίδης
Δήμαρχος Πατρέων