Χώροι πολιτισμού

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης αποτελεί δωρεά του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών στον Δήμο Πατρέων (2012) και στεγάζεται στις αίθουσες Χάνσεν του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών.

Το αρχειακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει συλλογές που αφορούν: Στην καλλιέργεια της γης και την παρασκευή ψωμιού, στην καλλιέργεια του αμπελιού, στην παρασκευή κρασιού και τσίπουρου, στην κτηνοτροφία, στα αντικείμενα οικιακής χρήσης, στην επεξεργασία του μαλλιού και στην υφαντική με παραδοσιακό αργαλειό. Παρουσιάζεται επίσης υλικό από αστικά παραδοσιακά εργαστήρια όπως: Υφαντική με εργοστασιακό αργαλειό, Πιλοποιείο, Κηροπλαστείο, Υποδηματοποιείο Σχοινοποιείο και Τυπογραφείο.

Πλατεία Κορύλλων 2
2610- 621523

Καταφύγιο Υψηλών Αλωνίων

Αντιαεροπορικό Καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το οποίο είναι επισκέψιμο από το 2020 και λειτουργεί έκθεση αρχειακού και επετειακού υλικού που συνοδεύεται με εικαστικές εγκαταστάσεις.

Προγραμματισμένες επισκέψεις – ξεναγήσεις σε συλλόγους, σωματεία και σχολεία, κλείνονται τηλεφωνικά.

Αθανασίου Διάκου 56
2610 390935 & 2610 361527

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος»

Μεγάλος Θεατρικός χώρος που λειτούργησε πρώτη φορά το 2006, για τις ανάγκες του θεσμούτου Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.
Το 2019 ο Δήμος Πατρέων το μετονόμασε σε «Εργοστάσιο Τέχνης – Θάνος Μικρούστικος» προς τιμή του Πατρινού μουσικοσυνθέτη.

Ακτή Δυμαίων 50

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Κτίριο του Δανού αρχιτέκτονα Ch.E.Hansen, το οποίο λειτούργησε σαν νοσοκομείο από το 1872 έως και το 1973. 
Σήμερα το κτίριο φιλοξενεί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων ενώ στο αίθριο του πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μουσικές, θεατρικές και εικαστικές.

Πλατεία Κορύλλων 2

Παλαιά Σφαγεία

Πολυδύναμος πολιτιστικός χώρος με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και το Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζης).

Ακτή Δυμαίων 84

Ιχθυόσκαλα

Αποτελεί ένα νέο «κύτταρο» πολιτισμού, το οποίο στεγάζεται σε ανακαινισμένο κτίριο της ιχθυόσκαλας Πατρών. Στον περιβάλλοντα χώρο φιλοξενείται υπαίθρια γλυπτοθήκη.

Αγορά Αργύρη

Η Αρκτική Δημοτική Αγορά εξυπηρετούσε την κάτω πόλη των Πατρών και κατασκευάστηκε μεταξύ 1881 και 1883. Λειτούργησε σαν δημοτική αγορά μέχρι τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Το κτίριο ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί σαν χώρος πολιτισμού, ο οποίος φιλοξενεί και εκδηλώσεις συνεδριακού τύπου.

Δημοτικό Ωδείο

Το Δημοτικό Ωδείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Πάτρας. Το κτίριο ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Δημοτική Μουσική

Η δημοτική μουσική στεγάζεται στο κτίριο επί της οδού Αγίου Διονυσίου, στο κέντρο της Πάτρας.

Δημοτική Πινακοθήκη

Εκθεσιακός χώρος όπου φιλοξενούνται έργα εικαστικών.
Οι τακτικές συνεργασίες με την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ιδρύματα, Μουσεία και άλλες Πινακοθήκες της χώρας μας, εξασφαλίζουν στο θεσμό αντιπροσωπευτικές εκθέσεις, που καταγράφουν την ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης.

Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής

Το 2022 εντάχθηκε μια νέα θεματική ενότητα στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα «1922-2022, Πρόσφυγες» που διεξήχθη στο νέο Πολυχώρο Πολιτισμού στην Ιχθυόσκαλα, στο Νότιο Πάρκο, με τη συμμετοχή δέκα καλλιτεχνών από την Ελλάδα & το εξωτερικό (Αλβανία, Αρμενία, Συρία & Τουρκία) δημιούργησαν έργα τα οποία αποτελούν πλέον περιουσιακό στοιχείο στην περιοχή μας. Σήμερα εκτίθενται πέριξ της Ιχθυόσκαλας (Νότιο Πάρκο) ως υπαίθρια γλυπτοθήκη. Πρόθεση είναι τα Καλλιτεχνικά Συμπόσια να γίνουν θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο ένα τουλάχιστον συμπόσιο στην πόλη των Πατρών.

Ιστοσελίδα:
https://tinyurl.com/mrxdn4fn


Αιτήσεις Παραχώρησης