Ο…άνεμος του φετινού world music festival φέρνει στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου τρείς σπουδαίους μουσικούς, οι οποίοι ανταμώνουν με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας 2018 το διήμερο 7 (Παρασκευή) και 8 (Σάββατο) στις 9.00 το βράδυ, προκειμένου να παρουσιάσουν τους δικούς τους «Διαλόγους στους Δρόμους της πόλης».
Ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Σωκράτης Σινόπουλος διαγράφουν εδώ και δύο δεκαετίες παράλληλες διαδρομές με αφετηρία τις μουσικές παραδόσεις τις ανατολικής μεσογείου έχοντας σημαντική συνεισφορά στην αναβίωση της χρήσης ιστορικών μουσικών οργάνων – του τοξωτού ταμπούρ και της πολίτικης λύρας αντίστοιχα – στην σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα μέσω του πολύπλευρου καλλιτεχνικού και διδακτικού τους έργου ενώ ταυτόχρονα αφήνουν έντονο το στίγμα τους στη διεθνή σκηνή μέσω της σημαντικής προσωπικής δισκογραφίας τους και των συνεργασιών τους με ξεχωριστούς μουσικούς και μουσικά σύνολα σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, στην Κωνσταντινούπολη, ο Murat Aydemir συνεχίζει το έργο των μεγάλων δασκάλων της μουσικής της Πόλης, θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εκτελεστής της γενιάς του στο ταμπούρ και είναι βαθύς γνώστης της θεωρίας των μουσικών τρόπων – μακάμ.
Στην παρουσίαση ο εθνομυσικολόγος Παναγιώτης Πούλος*
Πρώτη Μέρα
Murat Aydemir
Σε μια χορδή
Ο δεξιοτέχνης του ταμπούρ Murat Aydemir παρουσιάζει την αυστηρή και μυστικιστική τέχνη του σε έργα γραμμένα από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα από μουσικούς αυτού του ιδιαίτερου μονόχορδου μουσικού οργάνου.
Σωκράτης Σινόπουλος – Ευγένιος Βούλγαρης
Inside Out Dialogues
Το πρότζεκτ Inside Out Dialogues είναι ένα διαλογικό ηχητικό ταξίδι με σταθμούς έργα παλαιά και σύγχρονα βασισμένα στις λόγιες παραδόσεις τις ανατολής και ενδιάμεσες ενωτικές διαδρομές τα αυτοσχεδιαστικά σχεδιάσματα – ταξίμια στους κώδικες των μουσικών δρόμων – μακάμ. Σκοπός του ταξιδιού, ο συντονισμός στην διαλογιστική δύναμη των συγκεκριμένων μουσικών παραδόσεων και η μετουσίωση τους σε μια κοινή συναισθηματική προβολή των μουσικών που συνδιαλέγονται επί σκηνής. “Τα εντός, έξω”.
Murat Aydemir – Σωκράτης Σινόπουλος – Ευγένιος Βούλγαρης
Διάλογοι στους δρόμους της Πόλης – λόγια μουσική
Οι τρεις μουσικοί συναντώνται στη σκηνή και παρουσιάζουν συνθέσεις της λόγιας μουσικής της Πόλης επιλέγοντας από το ευρύτερο ρεπερτόριο κομμάτια συνθετών όλων των εθνοτήτων (Τούρκων, Ρωμιών, Αρμενίων και Εβραίων) καταδεικνύοντας τον πολυεθνικό χαρακτήρα της εν λόγω μουσικής παράδοσης
Δεύτερη Μέρα
Murat Aydemir – Ευγένιος Βούλγαρης –
90°
Η ιστορία λέει ότι λίγο πριν το 1900 ο μεγάλος δεξιοτέχνης πολλών οργάνων της μουσικής της Πόλης Tanburi Cemil Bey έπιασε το δοξάρι της λύρας και έπαιξε με αυτό τις χορδές του ταμπούρ του και έτσι δημιουργήθηκε το τοξωτό ταμπούρ.
Ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Murat Aydemir παρουσιάζουν μαζί το παλιό νυκτό ταμπούρ και τον απόγονό του, το τοξωτό ταμπούρ και χτίζουν ένα ντουέτο πάνω στα ιδιαίτερα ηχοχρώματα των δύο συγγενικών οργάνων σε μια οπτκή γωνία 90 μοιρών.
Murat Aydemir – Σωκράτης Σινόπουλος
1900
Το ταμπούρ υπήρξε ανέκαθεν το χαρακτηριστικότερο όργανο της λόγιας μουσικής της Πόλης και περιβαλλόταν πάντα από μία αυστηρότητα και ιερότητα στην ερμηνεία του. Η πολίτικη λύρα απ’ την άλλη ήταν ένα όργανο λαϊκό που έπαιζε ακόμα και χορευτική μουσική στις ταβέρνες της Πόλης. Γύρω στο 1900 ξεκίνησε η σταδιακή σύγκλιση των δύο μουσικών παραδόσεων, της λόγιας και της λαϊκής και συνεπώς και του ταμπούρ με τη λύρα, τα οποία σήμερα πλέον συγκροτούν ένα αναγνωρισμένο και πλήρες στα εκφραστικά του μέσα ντουέτο. Ο Murat Aydemir και ο Σωκράτης Σινόπουλος παρουσιάζουν εδώ συνθέσεις εκείνης της περιόδου δίνοντας έμφαση στις αλληλεπιδράσεις που δέχτηκαν η λόγια και η λαϊκή μουσική και κατά συνέπεια το ταμπούρ και η λύρα ώστε να συναντηθούν εν τέλει στη μέση της διαδρομής σε έναν κοινό τόπο μουσικής διαποίκιλσης και έκφρασης.
Murat Aydemir – Σωκράτης Σινόπουλος – Ευγένιος Βούλγαρης
Από την Πόλη στο Ρεμπέτικο
Οι τρεις μουσικοί εκτός από τα ταμπούρ και τις λύρες ανεβαίνουν στη σκηνή και με τα πολίτικα λαούτα και τα ούτια τους και παρουσιάζουν σε πανηγυρικό κλίμα κομμάτια από τις λαϊκές παραδόσεις της Πόλης με έμφαση στο έργο δημιουργών που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του Ρεμπέτικου όπως ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Κώστας Σκαρβέλης και ο Γιάννης Δραγάτσης (Ογδοντάκης), ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα διήμερο διαλογικό ταξίδι στους δρόμους της Πόλης.
Παναγιώτης Πούλος
Ο Παναγιώτης Κ. Πούλος είναι Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε εθνομουσικολογία με ειδίκευση στις μουσικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική διατριβή του στην οθωμανική κλασική μουσική, με υποτροφία από το Arts and Humanities Research Board. Η έρευνά του επικεντρώνεται στις μουσικές παραδόσεις του ισλαμικού κόσμου, στην πολιτισμική ιστορία της μουσικής και των τεχνών της ύστερης οθωμανικής περιόδου και της Τουρκίας, και την ιστορία της καθημερινότητας των οθωμανικών πόλεων. Ο Παναγιώτης Κ. Πούλος είναι ιδρυτικό μέλος της ερευνητικής ομάδας sonorCities η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για την μελέτη Μαθαίνοντας τον πολιτισμό μέσα από τα ηχοτοπία της πόλης. Είναι συνεπιμελητής του τόμου Ottoman Intimacies, Balkan Musical Realities (Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, 2013) και συγγραφέας του βιβλίου Η μουσική στον ισλαμικό κόσμο Πηγές, θεωρήσεις, πρακτικές (e-book, 2015, Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών). Το 2013 έλαβε από την Εταιρεία Οθωμανικών και Τουρκικών Σπουδών εύφημο μνεία Ömer Lütfi Barkan Award για το άρθρο του με τίτλο Rethinking Orality in Turkish Classical Music A Genealogy of Contemporary Musical Assemblages (MEJC 4, 2011).
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 ευρώ
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2018
– ΤΑΜΕΙΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΛ 2610 273.613
– MUSIC STATION – ΣΤΟΛΛΑΣ
Ρήγα Φεραίου 34, ΤΗΛ 2610 222.411
– ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ DISCOVER
Βούρβαχη 3 και Κορίνθου ΤΗΛ 2610 624916
– ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΟΠΤΙΚΑ
Μαιζώνος 92, ΤΗΛ 2610 274.728
– ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ – Ε. και Π. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε.
Κορίνθου 270, ΤΗΛ 2610 273.287
“;}