Δημοτική Βιβλιοθήκη

Αντικείμενο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι η συγκέντρωση, ταξινόμηση και παροχή στο κοινό για μελέτη σε ίδια οικήματα (κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη και παραρτήματα) των βιβλίων της παλαιάς βιβλιοθήκης, των βιβλίων που ανήκουν σε βιβλιοθήκες που δωρήθηκαν στο Δήμο, των αγοραζόμενων ή δωριζόμενων βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων, αρχειακών συλλογών και λοιπών γραπτών μνημείων, των αγοραζόμενων ή δωριζόμενων έργων τέχνης (πινάκων ζωγραφικής, γλυπτών, χαρακτικών, γκραβουρών, φωτογράφων, εικόνων, χαρτών κ.λπ.). Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 230.000 τόμους έντυπου υλικού.

Ακόμη, στη Βιβλιοθήκη λειτουργούν τμήματα δανεισμού των βιβλίων (ιδίως λογοτεχνίας), τμήματα πινακοθήκης−ιστορικού αρχείου−μουσείου, καθώς και οι εκδόσεις των βιβλίων και περιοδικών (ιδίως Πατραϊκού και Αχαϊκού ενδιαφέροντος). Στην Βιβλιοθήκη διοργανώνονται διαλέξεις (ιδίως επιμορφωτικές, λογοτεχνικές, ιστορικές) και εκθέσεις (ιδίως των συλλογών της δημοτικής βιβλιοθήκης Πατρών).Ακόμη, εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί, μαζί με τη Δημοτική Πινακοθήκη, μια σπουδαία δομή πανελλαδικής εμβέλειας. Σε ετήσια βάση εμπλουτίζεται η Βιβλιοθήκη με αγορά νέων τίτλων βιβλίων. Βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία περιφερειακών κέντρων με στήσιμο βιβλιοθηκών στα όρια του Δήμου Πατρέων (Μιντιλόγλι, Ρίο, Ξενώνας Φιλοξενίας Αστέγων). Ειδικές εκδόσεις που επιμελήθηκαν οι εργαζόμενοι, όπως τα συμπεράσματα της Ημερίδας «Το αποτύπωμα της επανάστασης του 1821, στην κοινωνία, την τέχνη και τον πολιτισμό» και την έκδοση «Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821: Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών» εμπλουτίζουν τις συλλογές της Βιβλιοθήκης και των σχολείων της πόλης.  

Μαιζώνος 110, 26221, Πάτρα

Ιστοσελίδες:
https://patraslibrary.weebly.com/
https://patraslibrary.openabekt.gr/el
https://repository-dbp.ekt.gr/dbp/

Facebook:
https://www.facebook.com/patraslibrary?ref=hl